Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Honderden Nederlandse kankerpatiënten zoeken hun heil in Duitsland - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Honderden Nederlandse kankerpatiënten zoeken hun heil in Duitsland

Honderden kankerpatiënten steken jaarlijks de grens over als ze in Nederland niet meer verder geholpen worden. Waar Duitsers in het algemeen vaak als conservatief worden beschouwd, maken Duitse artsen in dit geval juist dat verwijt aan hun Nederlandse collega's. In Duitsland geld je niet snel als 'uitbehandeld'.

Voor kankerpatiënten zijn er verschillende redenen om naar Duitsland of België te gaan. De meest gehoorde reden is dat ze ‘uitbehandeld’ zijn en door artsen in Nederland niet meer worden geholpen. Zij denken dat een reguliere behandeling niet meer zinvol is en de nadelen niet meer tegen de voordelen opwegen.

In Duitsland en België is men meer geneigd om in dat stadium wel door te behandelen in plaats van op statistieken te oordelen dat de kans op genezing te klein is, dat is in ieder geval de redenering van buitenlandse artsen, zo schreef het AD.

Open armen ontvangen

Ook een kortere wachttijd is soms doorslaggevend. “Voor een kankerpatiënt kan een verschil van 2 weken heel groot zijn”, zegt Laurence Maes, woordvoerster van patiëntenorganisatie Leven met Kanker. Duitse artsen ontvangen de Nederlanders in ieder geval met open armen, zo blijkt uit verhalen in verschillende Nederlandse kranten.

Dat Nederlandse patiënten vaker niet tot het einde toe behandeld worden, blijkt ook uit een onderzoek uit medisch vaktijdschrift JAMA. In het laatste jaar van hun leven krijgen relatief weinig patiënten nog een chemokuur en het aantal intensive care-opnamen is laag. Daarmee zijn de ziekenhuiskosten over de laatste 180 levensdagen laag in vergelijking met andere landen. Er werd enkel gekeken naar 65-plussers. Wat de onderzoekers wilden achterhalen is de kwaliteit van leven in de laatste levensfase.

Levensverlenging

En die kwaliteit van leven is subjectief, vindt Maes van Leven met Kanker. “De een doet alles om het leven te verlengen en geeft zich op voor experimentele behandelingen in Nederland. De ander wil juist de tijd die hem of haar gegeven is zonder verdere behandeling doorbrengen.”

Het ministerie van Volksgezondheid onderzocht de beweegredenen van de Nederlanders die voor hun zorg naar Duitsland en België gaan. Daarbij namen de onderzoekers alle zorg onder de loep, dus ook wintersporters die voor een botbreuk in een Oostenrijks ziekenhuis gips halen. De totale kosten van zorg in het buitenland zijn in ieder geval gestegen.

EHIC ingeburgerd

In het onderzoek wordt het invoeren van de European Health Insurance Card (EHIC) in 2006 als oorzaak opgevoerd. Nederlanders schoten de kosten van met name acute zorg zelf voor en declareerden die achteraf. Nu kan met de EHIC meteen de normale procedure worden gevolgd. De pas is ‘steeds meer ingeburgerd’. Dus zijn mensen minder terughoudend om zorg te kopen in het buitenland.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar foto