
De druk op de hoofdcommissaris van de Keulse politie Wolfgang Albers is nog verder toegenomen. Agenten lekten het politierapport naar de Kölner Stadt-Anzeiger waaruit blijkt dat de groep jonge mannen rond het centraal station niet bestond uit de zakkenrollerbendes, maar om Syriërs, Irakezen, en Afghanen die nog maar sinds kort in Duitsland waren aangekomen. Bovendien wist de politie dit al tijdens de jaarwisseling, anders dan Albers tot nog toe volhoudt.
Hoofdcommissaris moet opheldering geven
Politievakbondsman Rainer Wendt twijfelt er niet aan dat de informatie die donderdag naar buiten is gekomen juist is, vertelt hij aan de telefoon tegen Duitslandnieuws. “Daarom is het des te belangrijker dat Albers vandaag nog met een verklaring komt. Anders loopt het vertrouwen in de politie een enorme deuk op. En dat is catastrofaal voor de gewone agent op straat. Het is nu dag 8 na de jaarwisseling en we weten officieel nog niets.”
Uit de artikelen van de lokale krant blijkt dat in de informatieketen de afkomst van de daders ergens is blijven steken. Agenten die er bij waren schreven het wel op, op de persconferentie van afgelopen dinsdag werd door de hoofdcommissaris nog eens herhaald dat de aanrandingen, berovingen en verkrachtingen niets met vluchtelingen te maken hadden.
Zelfcensuur uit angst om ‘rechts’ te worden genoemd
Wendt vermoedt dat Wolfgang Albers bij de persconferentie de afkomst van de daders niet wist. “Waarschijnlijk is het door een afdelingschef deze informatie bewust verdoezeld, of komt dit niet bij de korpsleiding aan omdat ze het aan de top dergelijke informatie niet willen horen.” Wanneer een agent dat wel opschrijft is dat niet bevorderlijk voor zijn carrièrekansen. “Ik mag hopen dat het niet nog erger is, deze beide opties zijn al heel ernstig.”
Mogelijk wilde de korpsleiding niet horen dat het bij de daders om vluchtelingen ging.
Een ‘communicatieprobleem’, zo heet dat nu zo mooi, maar volgens Wendt is er sprake van zelfcensuur. “Er is niets ergers in Duitsland dan dat je in de rechter hoek wordt gezet. Dat verwijt krijgt de politie al zo vaak toegeworpen. Dat is echt verschrikkelijk.” Maar wat er nu gebeurt is nog veel erger, vindt de vakbondsman. “Het vertrouwen in de politie staat op het spel.”
Nieuw trauma
En dat werkt door naar de slachtoffers van de aanrandingen en verkrachtingen, zegt hij. “Dit is een nieuw trauma. Als de baas van de politie zegt dat het ‘een rustige nacht was’, dan wordt je toch Stinksauer – woest?” Wendt vindt de poging om dit te verdoezelen erg dom. “Denk je dat je in deze tijd nog dingen geheim kunt houden? Het komt toch wel een keer aan het licht, en dan is het nog veel erger.”
Dat de agenten het rapport hebben gelekt naar journalisten zegt veel over de chaos die heerst op het Keulse politiebureau. “Het is verboden om in dit stadium van het onderzoek deze rapporten te lekken. Dat geeft aan dat agenten het vermoeden hebben dat hun waarnemingen ergens zijn blijven steken.” Dat kan hen op een straf komen te staan, al valt deze wel mee volgens de vakbondsman. “Het zal bij een disciplinaire waarschuwing blijven.”