
Waar de Nederlanders zitten
We waren benieuwd waar de Nederlanders in Duitsland actief zijn. Samen met Bernard van der Wees van Keydatos deden we een onderzoekje naar landgenoten in Berlijn. We vonden ze terug in met name twee wijken.

Daarna zoomden we uit naar heel Duitsland. Verspreid over het hele land wonen volgens de officiële cijfers vorig jaar bijna 145.000 Nederlandse inwoners, vergelijkbaar met een stad als Arnhem of Haarlem. Meer dan twee derde van hen ging niet ver weg en vond onderdak in de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen.
En waar zitten de Nederlandse bedrijven? De officiële cijfers uit 2012 spreken over 2.821 bedrijven met een Nederlandse deelneming. Van landbouwbedrijven, banken tot aan eenpitters met een vertaalbureau; in totaal werken er 624.000 mensen bij de ondernemingen. Maar waarschijnlijk zijn er veel meer Nederlanders actief over de grens, vertelt de Nederlandse Ambassade.
Is er wel werk over de grens?
Sinds de val van de Muur hadden in Duitsland nooit eerder zoveel mensen een baan als nu, terwijl de werkloosheid in Nederland de laatste jaren juist opliep. Niet zo heel lang geleden was dat precies andersom. Hoe kan het dat Duitsland geen last leek te hebben van de financiële crisis?

Bijna wekelijks zijn er dan ook bijeenkomsten om landgenoten aan een baan te helpen in een van onze buurlanden. Maar of die projecten die over de jaren verspreid tientallen miljoen kosten nog iets opleveren, is niet bekend. Onderzoekers uit Groningen stellen dat er onterecht het idee bestaat dat er voor ‘ons’ nog heel veel te halen valt over de grens.
Een ding is zeker; de vluchtelingencijfers kloppen niet
Duitsland stelde in twee maanden tijd wel driemaal de prognose van het aantal verwachte vluchtelingen naar boven bij. Geen 450.000, maar meer dan een miljoen migranten komen dit jaar naar Duitsland, zeggen de overheidsinstanties. Die cijfers kloppen niet, zeggen zowel migratieprofessor Leo Lucassen als journalist Wierd Duk. Volgens Lucassen blijft het bij 800.000, Duk verwacht er veel meer.
Het aantal aanvallen op asielzoekerscentra in Duitsland is dit jaar al bijna dubbel zo veel als in heel 2014. Het aantal brandstichtingen verdrievoudigde bijna van 35 naar 91 in het lopende jaar. Vooral de vlammen bij opvangcentra maakte veel los in Duitsland.
Zakendoen met kerst en knallen
Vuurwerk ligt in Duitsland gewoon in de supermarkt naast de aardappels en de uien in plaats van diep weggestopt in een speciale veiligheidsbunker. Daardoor is het goedkoper en dat spreekt Nederlanders wel aan. Inmiddels zou 10% van het vuurwerk dat in Nederland de lucht ingaat uit Duitsland komen.
Elk jaar stappen honderdduizenden Nederlanders in de bus of auto om een Duitse kerstmarkt te bezoeken. Wat voor de een maar kitsch is, betekent voor Duitse steden een onmisbare miljardenomzet. De schattingen van de totale omzet lopen uiteen, maar het is zeker is dat het om keiharde business gaat: het gaat om ten minste 2 miljard euro.
Is het in 2016 afgelopen met het Reinheitsgebot?
Duitsers drinken sinds de jaren tachtig een derde minder bier. Dat zou zomaar eens kunnen komen door een oeroude wet die ooit bedoeld was om de eigen industrie te beschermen. Nu staat het Reinheitsgebot innovatie vooral in de weg. Volgend jaar viert de verordening zijn 500ste verjaardag. Een mooie gelegenheid om het gebod af te schaffen, zegt bierkenner Alain Schepers.
Wie een Duits biertje drinkt heeft veel kans dat het om een fles of glas uit Beieren gaat. Zo’n 46% van alle brouwerijen staat in de Zuid-Duitse deelstaat. Dat mag veel klinken, maar twintig jaar geleden was de hegemonie veel groter. In bijna alle andere deelstaten is het aantal brouwerijen de afgelopen decennia juist toegenomen. Bekijk de cijfers per deelstaat in de grafiek.
Waarom Duitsers huiverig zijn voor elektrisch rijden
Dit jaar komen er in Duitsland nog subsidies voor elektrische auto’s. “We willen naar vergelijkbare aantallen als bijvoorbeeld Noorwegen en Nederland”, zei bondskanselier Angela Merkel in het voorjaar. In Nederland rijden er namelijk meer e-auto’s en hybride modellen dan in Duitsland. Waarom rijden Duitsers liever niet in elektrische auto’s?
Duitsland en Nederland plaatsten in 2014 minder zonnepanelen dan in voorgaande jaren. In het geval van Duitsland is de oorzaak een versoberde subsidieregeling. In Nederland ligt de schuld ook deels bij de overheid, maar van een andere aard. “Er is zeer geringe kennis in Den Haag.”
Berlijnse startupscene een hype of echt succesvol?
Nergens in Duitsland ontstaan zoveel startups als in Berlijn. Elke 20 uur ziet een nieuw bedrijfje het levenslicht. Toch maakt Berlijn geen kans om een tweede Silicon Valley te worden, stelt Matthias von Bismarck-Osten, topman bij de Berlijnse investeringsbank IBB. Berlijn houdt zich nog te veel bezig met de consumentenmarkt.
Dat Berlijn wel een hele goede naam heeft opgebouwd, is een direct gevolg van hele goede marketing, zegt Derk Marseille van Duitslandnieuws. “Vergeleken bij de grote industrie in de rest van Duitsland vormen de startups nog een redelijk onbeduidende sector.”
Welke Duitse webshops succes hebben en waarmee
Duitsland telt meer dan een half miljoen webshops. De prognose is dat de Duitse ecommercemarkt ook dit jaar weer met dubbele cijfers zal groeien. Analisten gaan uit van een totale omzet van 43,6 miljard euro. Tchibo, Zalando en Quelle voeren de lijst aan. Daaruit blijkt dat de webwinkel met de meeste bezoekers niet automatisch ook het beste verkoopt.
Deze 12 producten kochten de Duitsers afgelopen jaar het vaakst online.
Meerderheid van de Duitsers wil verplichte fietshelm
De meeste Duitsers zijn voor het invoeren van een helmplicht voor fietsers. Dat blijkt uit een enquête van YouGov gehouden onder meer dan tweeduizend mensen. Helemaal naar het kolfje van het Duitse verkeersministerie dat geruggensteund door Star Wars-booswicht Darth Vader pleit voor het dragen van een helm. En dat terwijl uit onderzoek blijkt dat hoofdbescherming de zaak niet per se veiliger maakt.
Je mehr Menschen radeln, desto weniger tödliche #Unfälle passieren. Grafik zur aktuellen #OECD-Stat #Rad #Verkehr pic.twitter.com/aNqHGfmQ5M
— OECD Statistik (@OECDStatistik) February 16, 2015
Waar wilt u meer over weten?
Een cijfer zegt soms meer dan duizend woorden. In 2016 gaan we door met het duiden van data. Waar zou Duitslandnieuws wat u betreft komend jaar in mogen duiken? Of wilt u uw expertise op een bepaald thema graag delen?
Mail uw frisse ideeën, doldrieste voorstellen en spannende onthullingen naar de redactie:
redactie@duitslandnieuws.nl
We zijn benieuwd!