Ga naar inhoud

Bizarre Duitse belastingen deel 2: Oorlogsschepen financieren met prosecco

De Duitse oorlogsvloot is tientallen jaren gefinancierd met de 'Schaumweinsteuer'. Die bestemming heeft de belasting op bubbelwijn niet meer, maar de miljoenen stromen nog altijd binnen. Lezers kwamen met reacties op het eerste artikel over bizarre belastingen in Duitsland. En daarom is er nu deel twee: belasting op de bubbels.

Duitslandnieuws besprak begin december een aantal voor Nederlanders opvallende belastingen in Duitsland. Natuurlijk de kerkbelasting, maar ook de heffing op koffie en de Soli-toeslag voor Oost-Duitsland. Lezers kwamen met nog meer voorbeelden en daarom presenteren we vandaag deel 2.

Branntweinsteuer – brandewijnbelasting

De Branntweinsteuer is – naast die op bier en bubbelwijn – een van de drie Duitse alcoholbelastingen. Deze geldt voor gedistilleerde dranken als vanzelfsprekend brandewijn, maar ook vodka. Het levert de Duitse schatkist zo’n 2 miljoen euro per jaar op.

Waarom wordt de belasting geheven?

Aan het begin van de vorige eeuw wilde de Duitse regering vat krijgen op de productie van dranken met een hoog alcoholpercentage. Om zicht te hebben op de hoeveelheden en kwaliteit, en veiligheid te kunnen garanderen werd het Branntweinmonopol ingevoerd.

Anders dan de naam doet vermoeden, heeft de staat geen monopolie op de productie van gedistilleerde drank, maar de wet reguleert wel de productie en verkoop. De belasting is er onderdeel van. Sinds 1999 geldt vrije productie en mag in principe iedereen Schnaps brouwen en verkopen. De belasting en de aparte instantie zijn er nog wel.

Hoe werkt het?

De producent draagt de belasting direct af bij het Bundesmonopolverwaltung für Branntwein. De kosten daarvan komen bij de consument terecht. Grote producenten betalen op 100 liter 1303 euro. Dat komt bij een alcoholpercentage van 25% neer op 1,63 euro per halve liter. Produceer je minder, dan hoef je ook minder af te dragen.

Waarom vinden Nederlanders het raar?

Er bestaat geen aparte belastingwet voor sterke drank en al helemaal geen aparte instantie die het handhaaft.

Is het te ontwijken?

Ontwijken kan alleen door te sjoemelen met het aantal geproduceerde en verkochte liters. Een optie is natuurlijk keihard zwart brouwen en verkopen, maar dat lijkt op grote schaal lastig.

Schaumweinsteuer

Lezer Frank Timmermans wees op de Schaumweinsteuer. De belasting op bubbelwijn bedraagt 1,02 euro per 0,75 liter en levert Duitsland zo’n 450 miljoen euro per jaar op.

Waarom wordt de belasting geheven?

Tegenwoordig is de Schaumweinsteuer een consumentenbelasting die wordt geheven om alcoholgebruik te ontmoedigen. De heffing is ingevoerd in 1902 om destijds om het Kaiser-Wilhelmkanal en de oorlogsvloot te bekostigen. Kort afgeschaft in 1933 vanwege de economische crisis, kwam de belasting tijdens het nationaalsocialisme weer terug om het materieel van de Kriegsmarine te financieren. Na de oorlog werd in 1949 de belasting weer ingevoerd.

Hoe werkt het?

De producent of importeur draagt de belasting direct af aan de fiscus. Die rekent dat door in de verkoopprijs waardoor de consument er uiteindelijk voor betaalt.

Waarom vinden Nederlanders het bizar?

Wijn zonder bubbels wordt in Duitsland behalve met BTW niet belast terwijl er juist voor wijn met bubbels een aparte belastingwet is. In Nederland zijn de tarieven per soort alcohol verschillend, maar er worden er geen ontzien.

Is het te ontwijken?

Een producent zou om de Schaumweinsteuer te ontwijken, moeten sjoemelen met het aantal liters dat hij uit zijn brouwerij van de hand doet.

Ook een bizarre belasting?

Er zijn natuurlijk nog veel meer bizarre Duitse belastingen. Ken je ze? Dan vullen we dit lijstje graag aan.

Stuur een mail naar: redactie@duitslandnieuws.nl.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:

Avatar foto