Ga naar inhoud

Vuurwerk kopen is in Duitsland makkelijk, maar afsteken juist niet

Vuurwerk ligt in Duitsland gewoon in de supermarkt naast de aardappels en de uien in plaats van diep weggestopt in een speciale veiligheidsbunker. Daardoor is het goedkoper en dat spreekt Nederlanders wel aan. Met honderden tegelijk steken ze ieder jaar de grens over voor het Duitse knalgoed.

Je kan de dagen voor oud en nieuw haast iedere Duitse supermarkt binnenlopen om knallende Böller of mooi siervuurwerk aan te schaffen. Dat leg je vervolgens netjes naast je ingrediënten voor de Käsespätzle op de rolband, afrekenen en klaar is kees. In Nederland zijn de regels rond de verkoop strenger. Het knalgoed moet zijn opgeslagen in speciale bunkers met sprinklerinstallaties die aan het plafond moeten hangen van de ruimte waarin verkocht wordt.

Het lijkt er dus op dat waar Duitsers normaal de naam hebben regelzuchtig te zijn, ze het bij de verkoop van vuurwerk wat minder nauw nemen. Gevolg daarvan is wel dat het goedkoper is. Voor enkele Nederlandse bouwmarkten langs de grens is het daardoor niet meer lucratief om vuurwerk te verkopen. Vuurwerk uit Duitsland kopen en in Nederland afsteken is overigens helemaal legaal zolang je niet meer dan 25 kilo bij je hebt als je gecontroleerd wordt. Meer mag je overigens ook niet in huis hebben.

De bovenstaande grafiek leert dat Nederlanders relatief veel uitgeven aan vuurwerk. Sinds vorig jaar hebben liefhebbers in beide landen net zo veel tijd om af te steken: van 18.00 uur ’s avonds tot 02.00 uur in de nieuwjaarsnacht. De vuistregel aanhoudend dat in Duitsland vijfmaal zo veel mensen wonen, is het opvallend om te zien dat de Nederlanders bijna het halve budget van de Duitsers uitgeven.

Geen centrale registratie

In Duitsland is geen jaarlijkse centrale registratie van ongevallen met vuurwerk rondom de jaarwisseling. Dus of het door de soepelere verkoopregels ook tot meer onveilige situaties en ongelukken leidt, is lastig te zeggen. Vorig jaar moesten in Nederland rond oud en nieuw 574 mensen die voor de spoedeisende hulp naar het ziekenhuis. Een daling ten opzichte van het jaar ervoor en er vielen geen doden.

Dat was in Duitsland vorig jaar anders. Er vielen twee dodelijke slachtoffers, honderden gewonden en miljoenen euro’s schade. Ook in Nederland stierven mensen door het spelen met vuurwerk, maar niet tijdens de ‘jaarwisseling’. Daarmee bedoelt Veiligheid.nl oudjaarsdag en de nieuwjaarsnacht. Met een optelsom van alle schade door vandalen die brievenbussen of bushokjes opblazen, of zelfs erger, komt Nederland net zo goed aan die miljoenen.

Duitsland al lang vrije zones

In Nederland wordt de traditie al jaren ingedamd terwijl dat in Duitsland in 2009 al gebeurde. Het afsteken van rotjes en pijlen is rondom ziekenhuizen, kerken en seniorenwoningen verboden en al langer pas vanaf 18.00 ’s avonds op 31 december toegestaan.

Nederland voerde die regel vorig jaar in. De uitbreiding van het aantal vuurwerkvrije zones is zelfs in Duitsland nieuws, ook al wordt het daar net zo goed gedaan. Wel zijn er in Duitsland geen acties als het Meldpunt Vuurwerkoverlast, een initiatief van lokale GroenLinks-fracties. De Groenen in Duitsland zijn eveneens geen fan van vuurwerk. Die maken zich dit jaar vooral zorgen om het lawaai van de knallers.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
In samenwerking met Atradius, dat wereldwijd tal van diensten op het gebied van kredietverzekering tot incasso via strategische aanwezigheid in 50 landen. Atradius heeft toegang tot kredietinformatie over 200 miljoen bedrijven wereldwijd.

Avatar foto