Ga naar inhoud

Een vlak land

Ooit was Nederland de bakermat van de Verlichting. Talloze intellectuelen die in eigen land bedreigd werden, vonden bij jullie een veilige thuishaven. Nederland bracht geweldige schrijvers, dichters en schilders voort. Jullie bedachten de eerste echt werkbare democratie en bouwden met de VOC het grootste bedrijf ter wereld. Nederlanders hadden visie, passie en durf. Die Gouden Eeuw van de Republiek Der Zeven Verenigde Nederlanden heeft nog altijd een grote invloed op de samenleving vandaag de dag, maar van die leidende positie is niets meer over.

Intellectueel is Nederland failliet. Een krant wordt zelden meer gelezen en het hijgerige DWDD is al jaren het best bekeken tv programma. Om kwaliteit toe te voegen aan de talkshow van Pauw is Tofik Dibi aangesteld als politiek commentator. Dat gevoel voor humor hebben jullie in elk geval nog niet verloren. De politiek is verworden tot een baantjesmachine voor passieloze pakken. Wanneer hadden jullie voor het laatst op Onderwijs eigenlijk een staatssecretaris met kinderen? Overmorgen lijkt jullie niet te boeien.

Materieel bezien is Nederland nog altijd rijk, maar het ontbeert jullie aan leiders. Visie is een smoezelig woord en angst regeert. Ingebed in een veilig Europa krabbelen jullie aan de hand van Mevrouw Merkel naar de toekomst.

Hoe anders is het in Duitsland. In buurtkroegen wordt de krant gelezen en stevig gediscussieerd. Dat gaat over inhoud en niet op de persoon. De tv brengt avond aan avond diepgaande talkshows. En politici schuwen een visie en impopulaire maatregelen niet. Onze minister van Defensie baart desnoods zelf een leger kinderen. Als het bij ons een keer wat minder serieus mag, dan bestellen we gewoon een blondje bij de clown van Europa.

Servus,

Ursula W.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar foto