
Langzaam begeeft de oranjeoptocht zich in beweging richting het voetbalstadion van Hannover. De ‘generaal’ voorop, gevolgd door een oude dubbeldekker met VIP-gasten en daarachter ruim 200 oranjefans en hier en daar een verdwaalde Duitser. Dit keer geen uitbundige oranjemars met wilde feestmuziek, maar een ingetogen tocht ondersteund met klassieke Franse chansons.
Een derde minder Oranjefans
De stoet is kleiner dan gebruikelijk. Volgens de organisatie zijn er een paar honderd fans, terwijl de groep normaal tenminste 300 man groot is. Een derde is volgens de organisatie thuisgebleven omdat het een vriendschappelijk duel betreft. Sommigen hebben andere verplichtingen of zien het team van Blind niet zitten. Een enkeling durfde wellicht niet in verband met de terreurdreiging die boven de wedstrijd hing. De Duitse politie regelt het verkeer en is zichtbaar aanwezig.

De supporters halen hun schouders op voor al dat blauw en de dreiging: “Het lijkt onderdeel van een modern evenement.” Maar wat als de beveiliging nog verder toeneemt? Denk bijvoorbeeld het scannen van het lichaam bij het betreden van het stadion. De 59-jarige Jan-Willem Hazelaar vindt dat voorafgaand aan een vliegvakantie ook geen pretje, maar dat houdt hem niet tegen: “Ondanks die vervelende controles vlieg ik 4 tot 5 keer per jaar. Sinds 1992 heb ik één wedstrijd van Oranje gemist. Dus ik blijf gewoon gaan.”
Terreurdreiging kan prijs opdrijven
Het gesprek neemt een andere wending wanneer we de financiële kant bekijken. Terreur jaagt veel mensen op de kosten, zo blijkt uit een recent rapport. Iemand moet die beveiliging immers betalen. Wat nu als die voetbalreis hierdoor 25% duurder wordt? Hazelaar: “Dan moet ik misschien de uitwedstrijden overslaan. Het is nu ook niet goedkoop, maar door handig te sparen en slim te plannen is het prima te doen.”

Concrete dreiging
Als de stoet een paar honderd meter van het stadion is, wordt de wedstrijd plotseling afgeblazen. Er is sprake van een concrete bedreiging, zo klinkt het via de luidsprekers.
De politie roept de supporters op om in kleine groepen rechtsomkeert te maken, richting hotel of de gezellige binnenstad. Er wordt gevloekt en gescholden. Hazelaar blijft rustig: “Als zo’n toeslag van 25% een afgelasting voorkomt, dan is dat wellicht nog niet zo’n gekke regeling. Het blijft duur, maar dit kost ook geld. Bovendien missen we nu een leuk feestje.”
