Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Terreurdreiging: Zijn concerten en voetbalwedstrijden straks nog te betalen - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Terreurdreiging: Zijn concerten en voetbalwedstrijden straks nog te betalen

Het afgelasten van de oefenwedstrijd Duitsland tegen Nederland maakt grote indruk op de supporters. Het duel had door de aanslagen in Parijs al een speciale lading gekregen. De bommelding van dinsdagavond is een extra dimensie, zoals de voorzitter van de Duitse voetbalbond na afloop zei. Wat betekent dit voor de toekomst, maakt terreur grote evenementen onbetaalbaar?

Langzaam begeeft de oranjeoptocht zich in beweging richting het voetbalstadion van Hannover. De ‘generaal’ voorop, gevolgd door een oude dubbeldekker met VIP-gasten en daarachter ruim 200 oranjefans en hier en daar een verdwaalde Duitser. Dit keer geen uitbundige oranjemars met wilde feestmuziek, maar een ingetogen tocht ondersteund met klassieke Franse chansons.

Een derde minder Oranjefans

De stoet is kleiner dan gebruikelijk. Volgens de organisatie zijn er een paar honderd fans, terwijl de groep normaal tenminste 300 man groot is. Een derde is volgens de organisatie thuisgebleven omdat het een vriendschappelijk duel betreft. Sommigen hebben andere verplichtingen of zien het team van Blind niet zitten. Een enkeling durfde wellicht niet in verband met de terreurdreiging die boven de wedstrijd hing. De Duitse politie regelt het verkeer en is zichtbaar aanwezig.

Oranjesupporters onder begeleiding van de Duitse politie. Foto: Roy van Veen
Oranjesupporters onder begeleiding van de Duitse politie. Foto: Roy van Veen

 

De supporters halen hun schouders op voor al dat blauw en de dreiging: “Het lijkt onderdeel van een modern evenement.” Maar wat als de beveiliging nog verder toeneemt? Denk bijvoorbeeld het scannen van het lichaam bij het betreden van het stadion. De 59-jarige Jan-Willem Hazelaar vindt dat voorafgaand aan een vliegvakantie ook geen pretje, maar dat houdt hem niet tegen: “Ondanks die vervelende controles vlieg ik 4 tot 5 keer per jaar. Sinds 1992 heb ik één wedstrijd van Oranje gemist. Dus ik blijf gewoon gaan.”

Terreurdreiging kan prijs opdrijven

Het gesprek neemt een andere wending wanneer we de financiële kant bekijken. Terreur jaagt veel mensen op de kosten, zo blijkt uit een recent rapport. Iemand moet die beveiliging immers betalen. Wat nu als die voetbalreis hierdoor 25% duurder wordt? Hazelaar: “Dan moet ik misschien de uitwedstrijden overslaan. Het is nu ook niet goedkoop, maar door handig te sparen en slim te plannen is het prima te doen.”

De wedstrijd werd anderhalf uur van te voren afgelast. Foto: Roy van Veen
De wedstrijd werd anderhalf uur van te voren afgelast. Foto: Roy van Veen

Concrete dreiging

Als de stoet een paar honderd meter van het stadion is, wordt de wedstrijd plotseling afgeblazen. Er is sprake van een concrete bedreiging, zo klinkt het via de luidsprekers.

https://soundcloud.com/duitslandnieuws/audio-rondom-afgelaste-interland-duitsland-nederland-gerned-duined

De politie roept de supporters op om in kleine groepen rechtsomkeert te maken, richting hotel of de gezellige binnenstad. Er wordt gevloekt en gescholden. Hazelaar blijft rustig: “Als zo’n toeslag van 25% een afgelasting voorkomt, dan is dat wellicht nog niet zo’n gekke regeling. Het blijft duur, maar dit kost ook geld. Bovendien missen we nu een leuk feestje.”

 

Na de afgelasting patrouilleerde de politie te paard door het centrum van Hannover. Foto: Roy van Veen
Na de afgelasting patrouilleerde de politie te paard door het centrum van Hannover. Foto: Roy van Veen
Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoRoy van Veen (1970) - columnist bij Duitslandnieuws.nl - bouwde de eerste webshops van Nederland, stond vier jaar op Nederlands/Duitse markten met vis en vernieuwde met zijn telecombedrijf het betaalverkeer bij retailers in Nederland en Duitsland. Laatstgenoemde bedrijf is nu onderdeel van VodafoneZiggo. Met Tothem helpt hij organisaties hun verhaal te vertellen. Twitter: @royalty Contact: roy.van.veen@tothem.co Columns: http://www.duitslandnieuws.nl/blog/author/roy-van-veen/