Ga naar inhoud

Liveblog – Oefenduel Duitsland tegen Nederland afgelast door bommelding

Het oefenduel tussen Duitsland en Nederland in Hannover anderhalf uur voor het begin afgelast vanwege een bommelding. De politie had concrete aanwijzingen voor een bomaanslag in het stadion. Volg de laatste gebeurtenissen via dit liveblog. Namens Duitslandnieuws is Roy van Veen aanwezig in Hannover.

Es wird Zeit für uns zu geh’n

Twee liveblogs op één dag, dat is een primeur in de jonge geschiedenis van Duitslandnieuws. We sluiten dit blog voor vandaag. Hartelijk dank voor het meelezen, meeleven, meedenken, mailen, retweeten en bellen. Luister vannacht naar WNL op Radio 1 en morgenvroeg op BNR Nieuwsradio voor de laatste updates.

Het Duitslandnieuws-team

22.20 uur: Tip Franse geheime dienst reden voor afzegging interland, meldt Bild.

21.09 uur: Tv-wagen ZDF in beslag genomen door politie en doorzocht:

  22.07 uur: Officieel geen explosieven gevonden, geen arrestaties verricht.

21.57 uur: NOS op 3 belde even met Roy van Veen in Hannover 21.53 uur: Ook opvallend: interim-voorzitter Duitse voetbalbond stelde dat afgelopen dagen het voetbal definitief veranderd is. Minister van Binnenlandse Zaken greep direct in om dat te relativeren. 21.50 uur: Samenvattend; aanwijzingen op aanslag waren zo sterk dat beslissing afgelasten snel genomen werd. Slechts enkele telefoontjes tussen minister en de stad Hannover waren nodig. 21.48 uur: Persconferentie is voorbij.

 

21.43 uur: De Maizière: We willen ons leven niet veranderen. We willen naar voetbal, kerstmarkten, concerten kunnen. Dat zal zo blijven. Dit soort grote events moeten kunnen plaatsvinden. 21.41 uur: Ook De Maizière wil geruchten over explosieven in ambulance niet bevestigen.

21.23 uur: Livestream persconferentie met de minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière (CDU). https://www.youtube.com/watch?v=dV-i7VKgIIs 21.09 uur: Politie: Toen het stadion ontruimd werd waren al 3.000 supporters aanwezig in het stadion. https://www.youtube.com/watch?v=dtZTmcIOU9k 21.01 uur: Het wachten is op de persconferentie met de minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière (CDU). Hij zou de wedstrijd bijwonen en is verantwoordelijk voor de binnenlandse veiligheid. 20.56 uur: Geruchten van Kreiszeitung over explosieven in ambulance nog steeds niet bevestigd.

20.44 uur: Persbureau dpa: Aanwijzingen dat islamitische fundamentalisten een aanslag wilden plegen. Dat zegt de nieuwsdienst op basis van bronnen rond de veiligheidsdiensten. 20.42 uur: Metro’s in Hannover mijdt aantal stations in binnenstad op verzoek van de politie.

20.31 uur: Fans zoeken een veilig heenkomen in cafés in Hannover

20.19 uur: Kreiszeitung: Ambulance met explosieven bij stadion ontdekt:

20.16 uur: Politie adviseert mensen zo min mogelijk in groepen te verzamelen zoals op stations.

20.14 uur: Politie: Verdacht pakketje was ongevaarlijk. Daarna kregen we aanwijzingen dat er een bomaanslag in het stadion gepland was.

20.08 uur: De spelers van Oranje en Duitsland waren net als veel hoogwaardigheidsbekleders zoals Angela Merkel nog niet aanwezig in het stadion.

20.01 uur: Ook TUI-Arena in Hannover ontruimd. Hier zou concert van de Söhne Mannheims worden gehouden. 19.54 uur:

Aanwijzingen voor terreuraanslag

Focus meldt op basis van bronnen rond de regering dat er aanwijzingen waren voor een terreuraanslag.

 

Snel maar zonder paniek

Bijna anderhalf uur van te voren heeft de Duitse politie het oefenduel Duitsland tegen Nederland afgelast. Daarop werden de toeschouwers gevraagd het stadion snel, maar zonder paniek, te verlaten, aldus een woordvoerder.

Dreiging

De burgemeester van Hannover Stefan Schostok reageerde teleurgesteld tegenover Spiegel Online. “Hier vrees je altijd voor, maar ik vertrouw er op dat de politie de juiste beslissing geeft genomen. Wanneer er gevaar dreigt, dan moet je dergelijke stappen nemen.”

Verdacht pakketje

Een uur ervoor had de politie nog een gedeelte bij het stadion afgesloten vanwege de vondst van een verdacht pakketje. Na controle werd de plek weer vrijgegeven.

De politie had al vele extra veiligheidsmaatregelen genomen. Vanwege de aanslagen in Parijs had het oefenduel een symbolische waarde gekregen, zei de Duitse bondscoach Joachim Löw maandag over de oefenpot waar talloze extra veiligheidsmaatregelen worden genomen. “We spelen voor vrijheid en democratie.” Het Duitse kabinet komt om deze reden met een zeer zware delegatie naar het oefenduel in Hannover. Bondskanselier Angela Merkel zit op de tribune samen met vice-kanselier Sigmar Gabriel, minister van Justitie Heiko Maas (SPD) en minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière (CDU). Namens de Nederlandse regering komt minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD).

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: