Ga naar inhoud

Gertjan Verbeek: Oranje kan van Duitsland leren hoe het zichzelf opnieuw uitvond

Normaal gesproken ontaardt elke voetbalwedstrijd tussen Duitsland en Nederland in een gemoedelijke burenruzie, een gezonde rivaliteit. Het oefenduel van vanavond gaat niet over doelpunten, maar wordt helemaal overschaduwd door de aanslagen in Parijs, waar die Mannschaft spelend tegen Frankrijk ook een doelwit vormde van de terroristen. VfL Bochum-trainer Gertjan Verbeek vertelt over hoe hij zijn spelers op zo'n wedstrijd zou voorbereiden en wat Danny Blind kan leren van de Duitsers.

De Nederlandse VfL Bochum-trainer Gertjan Verbeek weet wat voor druk er op zo’n wedstrijd staat, vertelt hij tegen Duitslandnieuws. “Juist dan moet je je net zo voorbereiden als anders. En tegenover de jongens de druk vanuit de media relativeren. Hoe verschrikkelijk de aanslagen in Parijs ook waren, het leven gaat door. We laten ons niet dwarsbomen door extremisten.”

Nederland moet zichzelf opnieuw uitvinden

Vanouds is de rivaliteit tussen Nederland en Duitsland groot. Maar in Hannover staan twee teams tegenover elkaar met totaal verschillende uitgangspunten. Duitsland is bezig met de voorbereiding op het EK van volgend jaar, Nederland moet zichzelf opnieuw uitvinden, vertelt Verbeek.

Dat smadelijke proces kent Duitsland. De teleurstelling was diep toen het land werd uitgeschakeld in de groepsfase op het EK van 2000 in Nederland en België. “Ze hebben toen goede analyses gemaakt over wat er mis was”, vertelt Verbeek. “Er was te weinig talent doorgestroomd naar de top. Daarom hebben ze toen clubs verplicht meer te investeren in de jeugd.”

Leren van Die Mannschaft

Dat was verstandig volgens Verbeek. “Moet je eens zien wat voor prijzen Duitsland sindsdien heeft gepakt en hoe het aanzien van de Bundesliga en het Duitse elftal is gestegen.” Het is een moeilijk en diepgravend proces, zegt Verbeek. “Iets waar je geen resultaat voor de korte termijn op mag verwachten.”

En toch is dit niet per se de strategie die Nederland moet toepassen om weer de weg omhoog te vinden, zegt Verbeek. “Je moet nooit iets kopiëren. Maar de KNVB kan wel hier wel goed naar kijken of ze er hun voordeel mee kunnen doen.”

Vechten voor autoriteit

In Nederland lag bondscoach Danny Blind al voor zijn eerste wedstrijd zwaar onder vuur. ” Dat zou hem in Duitsland nooit gebeurd zijn”, denkt Verbeek. “In Duitsland heb je als trainer al autoriteit omdat je de trainer bent. Dat hoort bij je functie. Duitsland is meer hiërarchisch ingesteld. In Nederland moet je dat – zoals dat in het Duits zo mooi heet – ‘bekämpfen‘.”

Na de uitschakeling voor het EK won Oranje afgelopen vrijdag met moeite de vriendschappelijke wedstrijd tegen Wales. De oefenpot tegen Duitsland is een volgende stap in die strijd voor de voormalige aanvoerder van Ajax, zegt de Bochum-trainer. “Hij heeft nog weinig gewonnen. Dat betekent dat hij heel veel krediet moet opbouwen bij de meute, commentatoren en supporters.

Gertjan Verbeek kan uit eigen ervaring vertellen wat het verschil is tussen ontslagen worden in Nederland en in Duitsland. “Duitsers komen heus wel met kritiek, maar formuleren het minder direct. Een Nederlander komt met ‘flikker op, hoe kom je erbij’, een Duitser zegt ‘misschien is het beter dat..’. Duitsers zijn gewoon hoffelijker.”

Niet laten dwarsbomen

De wedstrijd Duitsland – Nederland is al dagen trending in Duitsland. Het heeft vanwege de aanslagen in Parijs een symbolische waarde gekregen, zei de Duitse bondscoach Joachim Löw maandag over de oefenpot waar talloze extra veiligheidsmaatregelen worden genomen. “We spelen voor vrijheid en democratie.”

Het Duitse kabinet komt om deze reden met een zeer zware delegatie naar het oefenduel in Hannover. Bondskanselier Angela Merkel zit op de tribune samen met vice-kanselier Sigmar Gabriel, minister van Justitie Heiko Maas (SPD) en minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière (CDU). Namens de Nederlandse regering komt minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD).

Nooit meer ‘Arschloch

Met de Duitse pers heeft Verbeek een haat-liefdeverhouding. Berucht is de persconferentie van een paar maanden geleden waar hij een Bild-journalist uitmaakte voor ‘Arschloch’. “Ik zegt wat ik denk. Maar daar moet je mee oppassen in Duitsland, daar heb ik wel mijn hoofd mee gestoten. Zo’n scheldwoord bleek veel te confronterend. En als trainer heb ik een voorbeeldfunctie, dat moet ik dus niet meer doen.”

https://www.youtube.com/watch?v=p7Ga5_5A674

Verbeek: Ik zeg geen Arschloch meer tijdens persconferenties.

Overigens staat hij nog wel achter zijn uitbrander tegenover de journalist. “Bild benadert alles altijd negatief. Het glas is meestal halfleeg.” Hij kreeg er vanuit Duitsland veel lovende reacties op. “Dan ben je ineens die gekke Nederlander, een vreemde eend in de bijt. Zoiets waren ze hier niet gewend.”

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: