Ga naar inhoud

Aanvallen op asielzoekerscentra in Duitsland dit jaar al bijna verdubbeld

Het aantal aanvallen op asielzoekerscentra in Duitsland is dit jaar al bijna dubbel zo veel als in heel 2014. Het aantal brandstichtingen verdrievoudigde bijna van 35 naar 91 in het lopende jaar. Vooral de vlammen bij opvangcentra maakte veel los in Duitsland en zorgden er voor dat veel mensen vluchtelingen welkom heetten of zich aanmeldden als vrijwilliger.

Vluchtelingen en vrijwilligers die zich voor hen inzetten lopen steeds meer kans slachtoffer te worden van geweld. Daarvoor waarschuwt de Duitse regering op basis van cijfers over de eerste drie kwartalen van dit jaar. De alarmering viel bijna gelijk met de moordaanslag op de tot burgemeester van Keulen verkozen Henriette Reker. Ook mensen die er uitzien als asielzoeker lopen volgens de overheid gevaar.

Geweld neemt toe

Reden voor de toename is volgens het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken dat verschillende extreemrechtse groeperingen nu een duidelijk gezamenlijk doel hebben gevonden, een ‘ideologische consensus’.

Naast de verdrievoudiging van brandstichtingen, grijpen daders ook naar wapens als katapulten met stalen kogels, houten knuppels en boterzuur. Ook vrezen de onderzoekers van het ministerie voor meer blokkades van spoorwegen en straten om de komst van asielzoekers tegen te houden.

Tot november van dit jaar waren er al bijna drie keer zo brandstichtingen als in 2014. 

Het merendeel van de aanvallen was volgens het rapport vooral gericht tegen azc’s die al bewoond of in aanbouw waren. In de eerste drie kwartalen van 2015 ging het om 461 delicten waarvan de onderzoekers vermoeden dat ze een extreemrechtse achtergrond hebben.

In deze statistiek wordt ook bijvoorbeeld het schilderen van hakenkruizen meegenomen. Verreweg de meeste misdrijven vonden plaats in augustus. De grootste deelstaat van Duitsland voert ook de lijst aan met de meeste delicten; in Noordrijn-Westfalen ging het 121 keer mis. Daarop volgt Saksen met 57 misdrijven.

Steeds vaker ‘gewone burgers’

De hoop was dat de daders vooral uit de extreemrechtse hoek kwamen, maar het zijn in toenemende mate ‘normale burgers’. Zo’n 70% van de daders is daarvoor nog nooit in aanraking gekomen met de politie, zo meldt het rapport. Op deze Duitstalige Wikipedia-pagina worden eveneens alle gevallen bijgehouden.

Ook geweld tussen vluchtelingen onderling neemt toe. Fundamentalistische moslims zouden andersgelovigen bedreigen en vrouwen lastigvallen. De waarschuwing klinkt dat conflicten uit het Midden-Oosten worden geïmporteerd naar de opvangcentra zelf.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
In samenwerking met Atradius, dat wereldwijd tal van diensten op het gebied van kredietverzekering tot incasso via strategische aanwezigheid in 50 landen. Atradius heeft toegang tot kredietinformatie over 200 miljoen bedrijven wereldwijd.

Avatar foto