Ga naar inhoud

Duitsland mag het alleen oplossen

Columnist Wofgang Münchau van 'Der Spiegel' meent dat bondskanselier Angela Merkel onterecht voor haar vluchtelingenbeleid wordt bejubeld. Hij beweert dat zij een politiek voert - net als ten tijde van de eurocrisis - die alles voor zich uitduwt en geen enkele oplossing aandraagt. Hij verwijt haar dat het nog maar valt te bezien of zij in staat blijkt haar goede bedoelingen te combineren met uitvoerbare plannen in de praktijk. Ook in haar eigen partij de CSU heerst onrust.

Münchau duidt op parallellen in de plannen de euro te redden en de aanpak van de vluchtelingenproblematiek. De euro moest om elke prijs worden gered anders zou heel Europa ten onder gaan en datzelfde principe geldt volgens hem nu ook voor de vluchtelingen.

Maar Merkel verschuilt zich achter nationale belangen en ze doet weinig om een internationale escalatie te verhinderen, zegt hij. Er is een schijnwereld ontstaan omtrent de eurocrisis, want alhoewel er nauwelijks nog wat in de media over valt te lezen, opgelost is het allerminst. En net als met de eurocrisis, zal ook de vluchtelingencrisis worden ‘opgelost’ door er enorme geldbedragen in te steken, maar zonder goed resultaat. Zo luidt zijn pleidooi.

Te hoge verwachtingen

Ik vind dat iets te makkelijk gesteld door de heer Münchau. Hij gaat er namelijk aan voorbij dat Duitsland nog altijd de sterkste economie van Europa heeft, het een van de weinige landen in de EU is die wèl haar huishoudboekje op orde heeft en dat alleen daardoor al de bijna vanzelfsprekende verwachtingen die Europa heeft van Duitsland, disproportioneel hoog zijn.

Italië heeft een staatsschuld van 140% (en zit in de G8 – hoezo eigenlijk?), Griekenland zit nog steeds in de ellende, Portugal is al nauwelijks beter, enkele Scandinavische landen hebben te lijden onder de lage olieprijs, Oost-Europa houdt alleen maar hun ‘euro-hand’ op en sluit de grenzen, Groot-Brittannië overweegt een Brexit, Frankrijk hervormt al jaren niet en ga zo maar door.

Wie anders?

Geen wonder dat er dan een zeer grote verantwoordelijkheid op Duitsland’s schouders rust – en dus op Merkel.

Duitsland moet het oplossen – wie anders?

En dat doet mij dan weer denken aan een commercial op de televisie in Nederland enkele jaren geleden. Het was de tagline van een automerk – nota bene – Volkswagen.

 

Servus,

Ursula

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar foto