
Mijn man reageerde gelaten op de uitschakeling. Eerst had hij nog hoop. Drie dagen lang citeerde hij bij het ontbijt IJslandse voetballers. Ze zouden gaan winnen van Turkije. Ze wilden eerste worden in de poule. Het ging om het FIFA-klassement. Ze gunden Nederland de eindronde. Uiteindelijk bleek het resultaat tussen IJsland en Turkije onbelangrijk. ‘Der Elftal‘ bakte er zelf niets van.
Na de uitschakeling ging het over de coach. Het spel. De voetbalmentaliteit. De bond. De modepopjes. De tattooboys. De spelersvrouwen. Ik heb er hartelijk om moeten lachen en niet eerder was de Nederlandse televisie zo leuk.
Jullie systeem deugt niet
Het probleem zit in het systeem. Nederland is blijven hangen in de jaren ’80, maar de wereld stond niet stil. Jullie imponeerden en betoverden ons in 1974 en 1978. Een groep uitzonderlijke talenten greep onder leiding van de begenadigd heer Michels uiteindelijk in München in 1988 jullie enige prijs ooit. Daarna werd de bond en de competitie de speelbal van managers. Een talent en individuele actie zorgde de afgelopen jaren hier en daar voor wat glans, maar verder is de appel rot.
ohne Holland fahrn wir ins Finale, ohne Holland fahrn wir ins Finale *trälla* pic.twitter.com/83gohR4e0u
— V (@veeseeley) July 9, 2014
In Duitsland bleef de blamage van Nederland niet onopgemerkt.
Wanneer heeft Oranje voor het laatst een wedstrijd gedomineerd, het spel gemaakt en haar wil opgelegd aan een tegenstander? Wees eerlijk! Daarvoor moeten we misschien wel terug naar het EK van 1992 in Zweden, de eerste helft in de poulewedstrijd tegen Duitsland. Daarna is Nederland steeds meer een counterploeg geworden, vertrouwend op wat talentvolle voetballers en niet op het collectief.
Niets met voetbal
Jullie bond wordt geregeerd door bestuurders die inhoudelijk niets met voetbal hebben. Dat zie je op alle vlakken terug. Een derde plek voor Heracles Almelo is knap, maar het zegt vooral iets over het algemene niveau van de Eredivisie. De bondscoach is altijd een tevreden jaknikker uit Holland en voor het resultaat hopen jullie op een gunstige loting en een individuele actie.
Ohne Holland fahren wir zur EM! pic.twitter.com/xUBL3h9ci0 — Redwyne (@Paxter_Redwyne) October 14, 2015
Tijd om een paar clichés er tegenaan te gooien.
In Engeland en mijn eigen Duitsland zie je hoe het ook kan. In beide landen ging het systeem op de schop na teleurstellende resultaten op grote toernooien. Beroepsbestuurders verdwenen en op verschillende lagen kwamen voetballers terug die vernieuwing konden bedenken en doorvoeren. De bond zag bij ons op tijd in dat het aantal verkochte kaartjes en shirts (of oranje pruiken in jullie geval) niet een doelstelling op zich kan zijn, maar dat het een automatisch resultaat is van goede resultaten en mooi spel.
Makkie
En Nederland? Jullie praten inmiddels over kwalificatie voor het WK in Rusland in 2018. Dat wordt een makkie, zo lees ik in de Telegraaf. Kwestie van wat gelijke spelen tegen Frankrijk en Zweden en dan winnen van Wit-Rusland en Bulgarije. Dat is net zo makkelijk als winnen van IJsland en Turkije. Toch?
Servus,
Ursula