Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
'Problemen los je niet op door je te gedragen als een beest' - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

‘Problemen los je niet op door je te gedragen als een beest’

Lieve lezers, het zijn momenteel best ingewikkelde tijden. Er is zoveel aan de hand. Overal ter wereld is wel iets gaande waar je niet echt vrolijk van wordt. En regelmatig denk ik dan: wat is er anders dan bijvoorbeeld 25 jaar geleden? Volgens mij heeft het te maken met positiviteit, fatsoen en beheersing.

Het lijkt wel alsof alle mensen op de wereld de laatste decennia een ‘korter lontje’ hebben gekregen. Zodra ‘het volk’ het ergens niet mee eens is worden er meteen leuzen geschreeuwd, protestacties gehouden en zijn de politici slappe lafaards. Ruimte voor debat en het aanhoren van argumenten van anderen is er niet meer bij. Nuancering en feitenkennis al evenmin. Maar waarom dan? Diverse onderzoeken in Europa tonen aan dat met name in Noord-West Europa de mensen het ‘gelukkigst’ zijn. Waarom dan toch uitingen van ongenoegen op deze manier?

Emoties

Volgens mij omdat de mens – anders dan de dieren – zich laat leiden door emoties. En dat is nou precies het punt. Zouden wij wat minder ‘primitief’ reageren en wat méér nadenken (ook dat onderscheidt ons van dieren), zou de wereld er mijns inziens een stuk vredelievender uitzien.

Gedraag je. Brul niet meteen maar wat, maar bekijk het eerst ook eens van de andere kant. Beheers je en wees eens wat positiever. Je zult merken dat je je er zelf beter door gaat voelen en vooral ook dat de ander plezieriger met je omgaat. Een oude wijsheid, maar een die nog altijd staat als een huis.

Als beesten

Zo moet bondskanselier Merkel enkele weken geleden ook gedacht hebben toen ze bij de toen nog beginnende vluchtelingenstroom in de media verkondigde: ‘Wir schaffen das!’. Iets wat haar nu zelfs door partijgenoten kwalijk wordt genomen. Maar als je niet positief, hoopvol en op fatsoenlijke wijze problemen probeert op te lossen (zoals zij toen bedoelde), zúl je ze niet oplossen.

De grote problemen in de wereld zijn altijd alleen maar tot een goed einde gekomen door begrip, wederzijdse beheersing en een fatsoenlijke bejegening vanuit beide kampen. Niet door je als beesten te gedragen.
‘Doe effe normaal’ krijgt zo ook ineens een heel andere lading.

Servus,
Ursula

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar foto