Ga naar inhoud

Startup en zwangerschap gaat in Duitsland nog niet samen

Beginnen met je privé-startup, zo wordt er in de startup-scene wel eens gekscherend over gesproken wanneer een baby wordt verwacht. Maar hoe gaat dat eigenlijk als de vrouwelijke founder zelf zwanger is? Twee ceo's uit Berlijn vertellen uit eigen ervaring dat zoiets in Duitsland nauwelijks te doen is. Het thema 'moederschap' is volgens hen een taboe en zorgt voor talloze ook wettelijke problemen.

Het blad WirtschaftsWoche bracht twee founders bij elkaar die uit eigen ervaring over het thema kunnen praten.Een aantal quotes uit het interview.

Franziska Gräfin von Hardenberg, founder en ceo van bloemenbestelsite Bloomy Days in Berlijn. Ze is eind september bevallen, reden voor het bedrijf om er meteen een kortingscampagne te beginnen.

Lea-Sophie Cramer begon in 2013 na haar baan als vice president international bij Groupon in 2013 de erotische webshop Amorelie. Ze is in november uitgerekend. Duitsland loopt nog hopeloos achter, vertellen ze.

Hoe vertel je dat je in verwachting bent?

Von Hardenberg: “Mijn eerste reactie was mijn co-founder in te lichten, nog voor ik het mijn man zou vertellen. Ik heb het uiteindelijk toch maar eerst tegen mijn man gezegd.”

Cramer: “Toen ik hoorde dat ik in verwachting was, zaten we net in de moeilijkste fase van de onderhandelingen van het verkopen van 75% van onze aandelen aan tv-zender ProSiebenSat.1. Ik heb gewacht met het vertellen aan mijn co-founder tot de deal rond was. Mijn volgende gedachte was; verdorie, november is net voor de Kerstdagen. Dat is onze drukste periode.”

De reacties

Von Hardenberg: Ik wilde eerst wachten tot de 15e week. Ik was toen bij een van onze investeerders uitgenodigd voor het eten. Toen hij me een glas sekt wilde geven, heb ik gezegd dat ik helaas geen alcohol drinken mocht, omdat ik zwanger was. Gelukkig moest hij toen lachen en ik was erg opgelucht omdat hij zo losjes reageerde.

Franziska von Hardenberg met haar co-founder Christian Kieb van Bloomy Days. Cramer: Bij mij was dat een stuk lastiger. Het is raar om net nadat je je bedrijf hebt verkocht de koper te vertellen; trouwens, ik ben zwanger. Maar er is sowieso geen perfect moment te vinden waarop je het vertelt. Gelukkig reageerde ProSiebenSat.1 ook erg positief. De manager zei; als iemand dit kan, dan ben jij het wel. Direct daarop kwamen de grappen met betrekking tot onze erotische webshop. Dat ik mijn co-founder een condoomabonnement zou moeten geven.

Rond de bevalling

Von Hardenberg: Founder zijn is geen deeltijdbaan. Ik heb in mijn leven nog nooit een afwezigheidsmelding in mijn mailbox ingesteld. Maar ik vind permanent bereikbaar zijn eigenlijk prettig. Dan weet ik dat alles loopt. Cramer: Voor mij is dat precies zo, al probeer ik rond de bevalling wel wat gas terug te nemen. Von Hardenberg: We plannen nu de Babypauze, welke dingen mijn co-founder kan overnemen. Daarna proberen we alle afspraken ’s ochtends te plannen, zodat ik me ’s middags kan terugtrekken.

Na de geboorte

Von Hardenberg: Ik begin voorzichtig met drie ochtenden in de week, misschien kan de baby dan ook mee. Vanaf januari wil ik van 09.00 tot 15.00 uur weer aan het werk. Dan zorgt een nanny voor de baby. Vanaf maart wil ik dan weer helemaal aan het werk. Cramer: Dat doe ik iets anders. De baby gaat samen met een oppasmoeder mee naar kantoor. Dan kunnen we tussen het werk door eens naar buiten om over de Turkse Markt in Kreuzberg te lopen, of eerder naar huis. Ik probeer het zo flexibel mogelijk in de dagelijkse gang van zaken te integreren.

Wat als deze plannen niet lukken?

Cramer: Je bent als founder gewend om snel beslissingen te nemen en de plannen aan te passen. Von Hardenberg: Ik maak me geen zorgen. Het wordt vast de meest rustige tijd van mijn leven, omdat niet 35 mensen meer wat van me willen; maar slechts eentje.

Verschil tussen moeder zijn als founder of werknemer

Von Hardenberg: De zwangerschap zelf niet. Maar als founder wordt je volgens de Duitse regels behandeld als zelfstandige. Dan dekt de ziektekostenverzekering de ‘Mutterschutz’ niet. Dat is absurd. Het kan toch niet zo zijn dat zelfstandigen anders worden behandeld dan werknemers? Het systeem is verouderd. Er zijn vrouwen die in dienst zijn, en dan na de geboorte twee jaar met zwangerschapsverlof nemen en dan weer terugkomen. Dat is prima. Maar er zijn ook vrouwen die net als wij zo snel mogelijk weer aan de slag willen omdat ze een eigen bedrijf hebben. Daar zullen er alleen maar meer van komen.

Lea-Sophie Cramer van Amorelie.

Cramer: Het is een taboe om als founder zwanger te zijn. Tot nog toe heerst de mentaliteit: ondanks een kind ben ik voltijds ondernemer. En jullie merken er niets van dat ik een kind heb. Maar ik wil het niet wegstoppen of net doen alsof ik geen kind heb. Ik zal na de geboorte waarschijnlijk minder kunnen werken. En dat is prima. Naar meetings wil ik mijn kind gewoon mee kunnen nemen.

Kinderopvang in het bedrijf

Cramer: Ik zou wel een opvang in mijn eigen bedrijf willen maken, zodat ook onze medewerkers daar gebruik van kunnen maken. Maar de bureaucratie houdt dat tegen. Je moet binnen een bepaald aantal vierkante meters hebben en buiten ook. Bovendien moet je nog kinderen van buiten je bedrijf opnemen. Dat zijn dingen die geen startup zich veroorloven kan. Er zijn regels nodig, maar nu zijn de hordes veel te hoog

Waarom er nog hordes zijn:

Cramer: Er zijn nog veel te weinig vrouwelijke founders in Duitsland, te weinig voorbeelden. De startup-scene ontwikkelt zich pas sinds 2005 echt. En vrouwen zijn in de minderheid.

Von Hardenberg: En wie verandert er iets aan als wij dat niet doen? Wij willen juist met onze bedrijven markten opschudden. Dat willen we nu ook met het ‘gezinsmodel’ doen. In andere landen zoals de VS of Zweden is het volkomen normaal dat je na vier weken zwangerschapsverlof weer terug aan het werk gaat. En daar gaat het ook. Duitsland loopt hierin te ver achter.

Cramer: Tegelijk klagen we in Duitsland over het lage geboortecijfer. Maar we doen ook veel te weinig om moeders het leven makkelijker te maken. Daarvoor is een andere houding in de samenleving nodig. Het gaat niet om deeltijdmoeders of moeders die even helemaal stoppen met werken, maar om nieuwe manieren om moeders te ondersteunen.

Als zelfstandige is moeder worden makkelijker

Cramer: Het voordeel van founder zijn is dat we veel zelf beslissen kunnen. Maar ik wil dat dit ook gaat gelden voor vrouwen die bij mij in het bedrijf werken.

Von Hardenberg: Het is als founder juist veel lastiger, want we moeten ook alles zelf regelen. Als ik in dienst ben dan weet ik; ik mag zes weken voor de bevalling stoppen met werken en dan kan ik tot twee jaar zwangerschapsverlof nemen.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: