Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Gevolgen 'Dieselgate’ kunnen rampzalig zijn voor de regio Wolfsburg - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Gevolgen ‘Dieselgate’ kunnen rampzalig zijn voor de regio Wolfsburg

Wolfsburg. Sowieso niet bepaald het centrum van de wereld. Maar zou iemand daar ooit van gehoord hebben als Volkswagen zich bij de oprichting in 1937 elders gevestigd had? Gelegen tussen Hannover en Berlijn, in een vreselijk saai niemandsland vlak bij de voormalige Oost-Duitse grens, is na al die decennia de hele regio 'Volkswagen' geworden. Meer dan 70.000 mensen werken er nu in het grootste industriële bedrijvencomplex van Europa, de toeleveranciers en derden niet inbegrepen. En dat is nou net mijn zorg.

Want feitelijk draait het hele oostelijke deel van Nedersaksen, het noorden van Saksen-Anhalt en zelfs Brandenburg om Volkswagen. Horeca, transport & logistiek, consultants, uitzendbureaus, makelaars en vastgoed, retail, zorginstellingen, infrastructuur en alles wat je maar aan sectoren bedenken kunt, is afhankelijk.

Mede dankzij al deze andere bedrijvigheid lukt het VW om er 3.800 auto’s van de band te laten rollen – per dag. Bijna 27.000 auto’s per week!

Grote consequenties

Natuurlijk, VW zal niet stoppen met het produceren van auto’s en al haar mensen ontslaan. Maar het reserveren van 8 miljard euro (en de vele miljarden die nog verder opzij zullen moeten worden gezet), zal grote consequenties met zich meebrengen. Het is niet moeilijk te voorspellen dat contracten van derden en toeleveranciers zullen worden beëindigd of opgezegd, deeltijdwerknemers zullen niet meer nodig zijn, 50-plussers mogen naar huis, zeer grote kostenbesparingsprogramma’s zullen worden opgetuigd en geïmplementeerd. Volkswagen is niet armzalig, maar zij zal ongetwijfeld snel weer terug willen naar hoge rendementen en profitabiliteit.

Met andere woorden: binnen enkele jaren zal de werkloosheid zeker in de eerder genoemde regio’s substantieel toenemen, bedrijven en bedrijfjes zullen failliet gaan en een langdurende kettingreactie zal het gevolg zijn. Mogelijk ontstaan er sociale toestanden die te vergelijken zijn met die in Groot-Brittannië in de periode kort na de teloorgang van de mijnbouw aldaar. Hoe dan ook zal de economische groei – zeker in Noord-Duitsland ernstig afremmen en misschien tot stilstand komen. De toch al afgezwakte Duitse beurzen zullen nog meer tijd nodig hebben zich te herstellen.

Komt na ‘Wirtschaftswunder‘ nu ‘Wirtschaftsflaute‘?

Servus,
uw Ursula W.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar foto