Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
FDP-leider Christian Lindner: Merkel krijgt cadeaus als boemerang terug in haar gezicht - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

FDP-leider Christian Lindner: Merkel krijgt cadeaus als boemerang terug in haar gezicht

Het derde kabinet Merkel genoot de afgelopen twee jaar vooral van de eigen populariteit en deelde als dank cadeautjes uit aan de eigen achterban, zegt FDP-leider Christian Lindner. "Door de vluchtelingencrisis komt de Grote Coalitie dankzij die manier van regeren nu al in de problemen."

In het vorige kabinet onder Merkel waren de liberalen zelf nog coalitiegenoot, maar de partij maakte verkiezingsbeloften over belastingverlaging niet waar. De kiezer zond daarop de FDP als een ware zondebok de woestenij buiten de Bondsdag in. Op het partijkantoor in Berlijn moesten honderden medewerkers vertrekken, het leedvermaak in Duitsland was groot.

Ver weg in Bremen en Hamburg wist de FDP dit jaar voorzichtige succesjes te boeken met frisse vrouwelijke lijsttrekkers die het besmeurde imago als ‘old boys network’ moeten doen vergeten. Partijleider Christian Lindner is 36 jaar, en dat is in Duitsland extreem jong voor zo’n functie. Met de fractievoorzitter uit de deelstaat Noordrijn-Westfalen hopen de liberalen over twee jaar ook in de Bondsdag weer mee te tellen.

Cadeautjes uitgedeeld

Duitsland heeft nu twee jaar met de CDU/CSU en SPD een ‘Grote Coalitie’ en daar mag je veel van verwachten, vindt Lindner. “Maar ze hebben de afgelopen twee jaar vooral achterover geleund, genoten van hun populariteit en cadeautjes uitgedeeld aan de achterban”, zegt hij in een gesprek in het gebouw van de Bundespressekonferenz in Berlijn.

De liberaal hekelt de lakse houding van het derde kabinet Merkel. De huidige vluchtelingencrisis straft de Grote Coalitie hier meteen voor, zegt hij. “Het deels verlagen van de pensioenleeftijd naar 63, het invoeren van het algemeen minimumloon. Dat alles komt nu met de vluchtelingencrisis direct als een boemerang terug in het gezicht van Merkel.”

FDP-leider Christian Lindner. Foto: Pieter Heijboer/Duitslandnieuws
FDP-leider Christian Lindner. Foto: Pieter Heijboer/Duitslandnieuws

 

Merkel voerde de afgelopen weken een zig-zagkoers, zegt hij. “Dit zal de boeken ingaan als haar grootste fout.” Een nieuwe asielwet is nodig om de chaos aan te pakken, zegt hij. “De federale overheid moet verantwoordelijkheden bij deelstaten weghalen en het management overnemen. Minister Andrea Nahles van Werkgelegenheid moet met vakbonden en werkgevers om tafel om vluchtelingen in het bedrijfsleven te integreren.”

‘Flexibiliteit uit Duitse arbeidsmarkt gehaald’

Toch ziet hij de vluchtelingenstroom die nu op Duitsland afkomt als een kans. “Maar met die jongste maatregelen heeft Merkel de Duitse arbeidsmarkt minder flexibel gemaakt. Hoe gaan al die asielzoekers aan werk komen, denk je?” Lindner eist daarom snuffelstages voor vluchtelingen zonder minimumloon. “Alleen zo kunnen we het als een kans blijven zien, anders wordt het echt een belasting.”

In de asielwet worden wat de FDP betreft alle Balkan-landen aangemerkt als ‘veilige herkomstlanden’, waarmee een groot deel van de migranten niet naar Duitsland zou komen. “Mensen uit bijvoorbeeld Syrië zouden al buiten Duitsland een asielaanvraag moeten kunnen indienen, zodat ze geen hachelijke overtocht over de zee hoeven te wagen. Dan kan je direct naar hun kwalificatie kijken, wat de procedures in Duitsland versnelt.”

Op die manier erkent Duitsland dat het migranten nodig heeft, zegt de FDP-leider. “Dat is heel wat anders dan de halfslachtige aanpak nu. Bovendien haal je zo op een veel betere manier gemotiveerde mensen naar Duitsland.”

Niet reageren maar regeren

De regering Merkel is nu vooral bezig met reageren in plaats van regeren, volgens de liberaal. “Er is geen concept, geen plan. De coalitie voert vooral een media-agenda. Wij willen een agenda van innovatie en investeringen. Duitsland moet veel meer risico’s durven nemen.”

Als concreet idee wijst Lindner op het volgens hem onaantrekkelijke investeringsklimaat in Duitsland. “Als je ziet dat zelfs Duitse bedrijven massaal buiten hun eigen land investeren, dan is er iets mis.”

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: