Ga naar inhoud

Maartje Dijkstra: ‘Duitsers denken grootser’

In Kaaskoppen delen Nederlanders hun ervaringen met zakendoen in Duitsland. Deze week Maartje Dijkstra. Ze is al langer gefocust op Berlijn en wil ook graag de overstap maken vanuit Rotterdam. De modeontwerpster staat met een deel van haar werk op het Wear It-festival in de Duitse hoofdstad. In Berlijn ziet ze meer mogelijkheden voor haar werk.

Kaaskoppen is de wekelijkse rubriek van Duitslandnieuws waarin ondernemende Nederlanders en Duitsers hun ervaringen over de handelsrelatie delen. We vragen hoe zij hun weg vinden over de grens.

Deze week modeontwerpster Maartje Dijkstra, ze is er al een paar jaar op gebrand om te verhuizen naar Berlijn. Dit weekend toont ze haar werk op het Wear It-festival waar technologie in mode is verwerkt.

Hoe kom je op dit festival terecht?

Vorig jaar stond ik er ook al en de organisatie vroeg me of ik weer wilde komen. Dit jaar geeft een Duitse performing artist, Lizzy Scharnofske, in een jurk van mij er een optreden. De jurk maakte ik samen met Scharnofske en er zitten ‘drum pads’ in verwerkt. De stof is in dit geval polyester en de drum pads maken echt geluid als je erop slaat. Naast fashion-tech doe ik ook nog een hoop andere dingen als ’tattoo designs’ en illustraties maken. De presentatie van de jurk is het startsein van de afterparty. Een goed moment dus.

Wat trekt je naar Berlijn?

Mijn vriend is Duits en hij wil na jaren in Nederland gewoond te hebben ook wel weer eens terug. Ik ben me al een paar jaar aan het oriënteren op de stad om te kijken hoe ik publiek voor mijn werk kan vinden. Dat komt vooral neer op veel netwerken. Ik probeer om de 2 maanden hier te zijn. De combinatie van Nederland en mode betekent voor mij bovendien niet zoveel. En Londen en Parijs zijn dan weer meteen duur. Berlijn is een grote stad en het is er nog relatief goedkoop. Ik hou ook wel van de Duitse mentaliteit.

Een van de jurken van Dijkstra. Ook deze is van kunststof en gemaakt met een 3D-potlood. Foto: Pieter Heijboer/Duitslandnieuws
Een van de jurken van Dijkstra. Ook deze is van kunststof en gemaakt met een 3D-potlood. Klik voor een groter formaat. Foto: Pieter Heijboer/Duitslandnieuws

Wat vind je daar fijn aan?

Nou ja, de downside is de vleescultuur, want ik ben vegetariër. Ik bedoel eigenlijk dat ze liever de kat uit de boom kijken. Als je met een mogelijke zakenpartner in gesprek gaat, merk je de houding van: ‘Wie ben je en wat wil je?’ Nederlanders kunnen nogal open zijn, daardoor arrogant overkomen en dat wil wel eens te ver gaan.

De kat uit de boom kijken is niet per se positief.

Ik kan ook nog steeds spontaan zijn, maar ik denk meer na voordat ik iets zeg of doe. De Duitse manier van aftasten vind ik niet zo slecht. Discretie is denk ik het beste woord om het te omschrijven. In Berlijn is het misschien nog wel erger. Doordat er hier zoveel vissen in de zee zijn heb ik het idee dat ze nog terughoudender zijn.

De modewereld is van zichzelf al gesloten. Dat merk je in Amsterdam, Parijs en ook hier. Het zijn veelal kliekjes waar het lastig is om binnen te komen. Dat je bijvoorbeeld op dezelfde kunstopleiding hebt gezeten, maakt daar helemaal geen verschil in.

naamloos-16
Dijkstra in gesprek met een modejournalist in de expositieruimte op het Wear It-festival. Foto: Pieter Heijboer/Duitslandnieuws

Duitsland is groot, biedt dat meer mogelijkheden dan Nederland?

Ja in principe wel. Je hebt hier meer plekken waar je terecht kan voor materialen en er zijn gewoon meer bedrijven om te benaderen. Duitsers denken ook groots. Ik heb nu tot nu toe altijd samen met kleinere bedrijven gewerkt en zou met een grotere aan slag willen. Eerst maar eens hier naartoe verhuizen.

Je haalt inspiratie uit elektronische muziek. Dan zit je in Berlijn wel goed toch?

Nou, het is vooral fantasie dat voor mij een bron van inspiratie is. Dat is voor veel mensen zo denk ik en die fantasie kan je bijvoorbeeld uit muziek halen. Dat haal ik niet per se de techno hier uit Berlijn, al vind ik dat ook prima. Ik luister het liefst naar de ‘old school hardcore’ uit Nederland en jungle, een ander genre dat het meest lijkt op ‘drum and bass’. Stilte in de natuur kan ik ook van genieten, maar tijdens het werk draai ik liever muziek. Dan is stilte niet goed.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Op één dag de beste tips voor succes op de Duitse markt krijgen: Dat kan op 29 september 2016 op de Duitslanddag. Deze dag wordt dit jaar voor de tweede keer georganiseerd door de Duits-Nederlandse Handelskamer in samenwerking met Euler Hermes. Het veelzijdige programma bevat informatie over alle ins en outs van zakendoen in Duitsland en bestaat uit 12 workshops en 15 infosessies. Naast het plenaire programma met inspirerende sprekers bestaat ruime gelegenheid tot netwerken en het uitwisselen van ervaringen. Meer info’s over het programma en de aanmelding vindt u onder www.duitslanddag.nl. De Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK) ondersteunt al meer dan 115 jaar ondernemingen bij activiteiten op de markt in het buurland. Met ruim 1.500 leden vormt de DNHK het grootste Nederlands-Duitse zakennetwerk.

Avatar foto