Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Duitse staalindustrie vreest voor voortbestaan door strengere emissiehandel - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Duitse staalindustrie vreest voor voortbestaan door strengere emissiehandel

De Duitse staalsector heeft last van de hoge energiekosten en de hevige concurrentie wordt nog verder bemoeilijkt door goedkope import vanuit China. In Noordrijn-Westfalen zijn de zorgen groot, de deelstaat belegde vorige week zelfs een crisisoverleg omdat Europa de emissiehandel strenger wil maken. Ondanks die problemen is de sector veerkrachtig, zeggen analisten.

Het staalverbruik in de wereld zal afnemen, voorspelt de World Steel Association (WSA) door de verzwakte Chinese economie. Doordat Chinese staalbedrijven steeds meer staal exporteren, zullen de inkomsten voor staalbedrijven wereldwijd dalen. En daar krijgt ook de Duitse industrie daar last van.

Crisisoverleg

Het Ruhrgebied is een van de grootste staalregio’s van Duitsland en juist daar zijn de zorgen groot over gevaren die de sector bedreigen. Dat komt naast de eerder genoemde ontwikkelingen op de wereldmarkt vooral door de Europese plannen om de handel in emissierechten strenger door te voeren. Noordrijn-Westfalen belegde daarom deze week een crisisoverleg.

Deelstaatminister van Economische Zaken Garrelt Duin (SPD) maakt zich grote zorgen over de handel in CO2-certificaten. Voorzitter Hans Jürgen Kerkhoff van belangenvereniging Stahl noemt in de lokale krant WAZ de aanscherping van de regeling zelfs een ‘bedreiging voor het bestaan van de staalindustrie’.

3,5 miljoen banen

De sector vreest door de korting op emissierechten vanaf 2021 en de stijgende energiekosten jaarlijks een miljard euro extra kwijt te zijn. Het Ruhrgebied kan extra hard getroffen worden door de plannen uit Brussel. In Duitsland werken 87.000 mensen in de staalindustrie, waarvan 47.600 in Noordrijn-Westfalen. Volgens onderzoek van het Essense onderzoeksinstituut RWI zijn in Duitsland 3,5 miljoen banen verbonden met de staalindustrie.

Schermafdruk 2015-09-21 15.27.58

Bovendien drukt overcapaciteit de winsten bij producenten, blijkt uit de Market Monitor staal- en metaalindustrie [PDF] van kredietverzekeraar Atradius van september. De Duitse staal- en metaalindustrie is sterk afhankelijk van de algemene economische ontwikkeling in Duitsland, met name van de prestaties van de bouwsector en exportgerichte sectoren zoals de machinebouw en autoproductie, schrijven de analisten.

Structurele problemen

In 2014 produceerde Duitsland 42,9 miljoen ton ruwstaal, wat min of meer overeenkomt met de productie in 2013. Volgens de Duitse staalfederatie steeg de Duitse staalproductie in de periode januari juni 2015 met 1,5% in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Die groei wordt vooral bepaald door orders uit het buitenland.

Ondanks de toename van de orders en productie hebben de Duitse staalproducenten te maken met een aantal structurele problemen. In 2014 daalden de staalprijzen met 10% en ook dit jaar liepen ze verder terug. Dit kwam vooral door overcapaciteit uit China, en vaak zijn producenten niet in staat om de gestegen productiekosten door te berekenen.

Bovendien heeft de Duitse staalindustrie zwaar te lijden onder de hoge energiekosten. De sector zegt jaarlijks 1 tot 1,5 miljard euro extra kosten te maken door de Energiewende.

Duitse staalsector blijft veerkrachtig

Hoewel de winstmarges krimpen, is hebben de Duitse staalbedrijven vaak een beter eigen vermogen dan het gemiddelde in de maakindustrie, zeggen de analisten van Atradius. “De Duitse staalsector is veerkrachtig. Bovendien heeft de sector een concurrentievoordeel met zijn technologische en een hele gevarieerde afzetmarkt.”

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
In samenwerking met Atradius, dat wereldwijd tal van diensten op het gebied van kredietverzekering tot incasso via strategische aanwezigheid in 50 landen. Atradius heeft toegang tot kredietinformatie over 200 miljoen bedrijven wereldwijd.

Avatar fotoDuitslandnieuws levert vanuit Duitsland diverse nieuwsdiensten gericht op Nederlandstaligen met interesse voor Duitsland. We schrijven artikelen, maken radio en tv en verzorgen of ondersteunen evenementen.