Ga naar inhoud

Duitse regering reageerde veel te traag op signalen vluchtelingenstroom

Al dit voorjaar waarschuwde de Duitse politie voor groeiende aantallen vluchtelingen. Maar de regering was druk met Rusland en Griekenland en nam geen maatregelen. Nu komen diverse overheidsdiensten erachter dat hun softwaresystemen niet op elkaar aansluiten, waardoor ambtenaren gegevens met de hand moeten overtypen.

Een van de meest bekende uitspraken van bondskanselier Angela Merkel was tot nog toe dat haar maatregelen om crises te overwinnen ‘alternatiefloos’ waren. Daar is nu een zinnetjes bijgekomen: ‘Wir können es schaffen, und wir schaffen das‘, we kunnen het en het lukt ons. Een zin die de burger moed geeft, zoals het ‘Yes, we can‘ van Obama. Maar gaat het Duitsland ook lukken?

Met de hand overtikken

Wie naar de deelstaten, gemeenten en ambtenaren van Duitsland kijkt krijgt een heel ander beeld. Het lukt steeds minder goed of zelfs helemaal niet. Ambtenaren kunnen zelfs de meest eenvoudige uitdagingen aan, de chaos begint al bij het registreren. En dat staat in schril contrast met met enthousiasme van de tienduizenden Duitsers die vrijwillig een handje komen helpen.

Overheidsdiensten zijn niet op elkaar ingespeeld. De landelijke en regionale politie kunnen geen gegevens uitwisselen met het overheidsorgaan voor migratie en vluchtelingen (BAMF). Oorzaak; ze werken met verschillende softwareprogramma’s. En dat zorgt voor extra werk. Medewerkers van het BAMF moeten politiegegevens die worden gemaild printen en met de hand overtikken in hun eigen systeem.

Agenten registreren vluchtelingen in Duitsland.

Waarom de verschillende instanties zo slecht op elkaar aansluiten, kan een woordvoerder van de politie tegenover Die Welt niet zeggen. De hoogste ambtenaar van het BAMF stapte afgelopen donderdag op. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken is er een onderzoek begonnen hoe de asielprocedures gedigitaliseerd en daarmee sneller afgehandeld kunnen worden.

Politie waarschuwde begin dit jaar al

Veel van de huidige problemen hadden voorkomen kunnen worden, wanneer de Duitse regering al eerder had geluisterd naar waarschuwingen van diverse ministeries. Volgens anonieme bronnen waar journalisten van Die Welt mee spraken wisten de betreffende ministers al begin dit jaar van de problemen.

‘Er komen een miljoen vluchtelingen dit jaar’, waarschuwde de politie destijds. Pas in augustus verdubbelde het ministerie van Binnenlandse Zaken de prognose naar 800.000 vluchtelingen. Nu spreekt de regering zelf ook over een miljoen asielzoekers.

Onenigheid binnen coalitie

De Duitse politiek krijgt nog veel meer problemen op zich af, ook in financieel opzicht. De kosten lopen al in de miljarden waardoor een geplande belastingverlaging zeer waarschijnlijk niet doorgaat.

Registratie van vluchtelingen.

Tegelijk is er binnen de coalitie van CDU/CSU en SPD ook onenigheid ontstaan. De SPD probeert de schuld van de chaos neer te leggen bij de minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière (CDU). Hij denkt nu hardop na om een bovengrens in te stellen op het aantal oorlogsvluchtelingen dat Duitsland kan opnemen. En daar zit juist de SPD weer niet op te wachten.

Maandagochtend maakte De Maizière bekend gemeenten en deelstaten meer geld te geven om de opvang van vluchtelingen te kunnen betalen. Concrete getallen noemde hij nog niet, deze worden besproken op de nationale vluchtelingentop die donderdag in Berlijn wordt gehouden.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: