Ga naar inhoud

Deze 10 economen vormen het Duitse politieke denken

Het succes van de Duitse economie is onomstreden. Een deel van dat succes is mede bepaald door invloedrijke wetenschappers in het Duitstalig gebied. Wie zijn ze en wat bestuderen ze? Bovendien komt Duitslandnieuws met een handige Twitter-lijst, zodat u actuele berichten van de wetenschappers nooit meer hoeft te missen.

Deze lijst is gebaseerd op de jaarlijkse Frankfurter Allgemeine Zeitung-lijst 2015 in de categorie ‘Politiek’

1. Hans-Werner Sinn, IFO München

Hans-Werner Sinn is uitgeroepen tot meest invloedrijke econoom. De voorzitter van het IFO-instituut uit München werd op basis van mediavermeldingen, politieke invloed én wetenschappelijke prestaties beoordeeld. Opvallend is dat het uiteindelijk regeringsbeleid weinig sporen draagt van de ideeën van Sinn. Zo staat hij voor een tijdelijke uittreding van Griekenland uit de euro. Zover is het – nog – niet gekomen.

2. Clemens Fuest, ZEW Mannheim

De nummer twee in de lijst Clemens Fuest is nu nog hoogleraar aan de Universiteit Mannheim en directeur van het Centrum voor Europees Economisch Onderzoek. (ZEW) Opvallend genoeg vertrekt hij begin 2016 naar München om Hans-Werner Sinn op te volgen. Het is dan ook niet gek dat Fuest vóór een Grexit is. Daarmee volgt hij de lijn van Sinn.  

3. Peter Bofinger, Universität Würzburg

Peter Bofinger pleitte in 2009 voor de invoering van een minimumloon van 5 euro. Uiteindelijk zag hij zijn pleidooi in 2013 beloond door het coalitieakkoord tussen CDU/CSU en de SPD. Als invloedrijk lid van de Raad voor Economen van de Duitse regering adviseert hij regering-Merkel op actuele politieke thema’s. Overigens worden dergelijke adviezen net zo makkelijk terzijde geschoven.

4. Michel Hüther, IW Köln

Hüther is sinds 2004 directeur van het Economisch Onderzoeksinstituut gevestigd in Keulen. In het eerste kwartaal van 2015 publiceerde hij een rapport over de Duitse conjunctuur in tijden van goedkope olie en goedkoop geld.

5. Gustav Horn, IMK Düsseldorf

Horn leidt het economische instituut dat nauwe banden onderhoudt met de Hans-Böckler Stiftung dat Duitse vakbonden ondersteunt. Drie jaar geleden kwam Horn in het nieuws nadat hij de Duitse regering opriep zijn goudreseserves te verkopen. Volgens hem heeft het geen zin de goudvoorraad met een waarde van 100 miljard euro aan te houden. Ook vindt Horn dat de Duitse regering mede schuld draagt aan het technisch failliet van Griekenland.

6. Lars Feld, Walter-Eucken-Institut, Freiburg im Breisgau

Deze duizendpoot is vertegenwoordigd in talloze commissies die overheden adviseert over het economisch beleid. Kern van zijn wetenschappelijke werk beslaat de velden van corporate tax en publieke financiën. Feld is vaste adviseur van het Duitse ministerie van Financiën.

7. Marcel Fratzcher, DIW Berlin

De rising star onder de jonge economen. Vice-Kanzler Sigmar Gabriël baseerde enkele regeringsadviezen op zijn wetenschappelijke onderbouwing. Zijn boek De Duitsland-illusie is een veelbesproken bijdrage aan het publiek debat. Hij staat bekend om zijn kritiek op het zeer terughoudende investeringsbeleid van Duitsland.

8. Justus Haucap, Heinrich Heine Universität Düsseldorf

Haucap is in Duitsland bekend vanwege zijn rol als voorzitter van de Monopolkommission, een onafhankelijke adviesraad van de Duitse overheid over mededinging. Hij geeft vaak kritiek op het loonbeleid van grote concerns, is voorstander van het minimumloon en voor legaliseren van cannabis.

9. Claudia Kemfert, DIW Berlin

De enige vrouw in de lijst en collega van Marcel Fratzcher. Ze maakte naam op het gebied van energiepolitiek en onderzocht de effecten van overheidsbeleid op energie, klimaat en verkeer. Ze schreef een boek hoe Duitsland juist dankzij de crisis milieuvriendelijker kon worden.

10. Rudolf Hickel, Universität Bremen

Hickel is een vertegenwoordiger van de neo-Keynesianen. Hij is voorstander van het dit jaar ingevoerde minimumloon en vindt dat het in Duitsland zo geprezen hervormingsprogramma Agenda 2010 de Duitse economie eerder geremd dan geholpen heeft. Loonmatiging schaadt volgens hem vooral de binnenlandse vraag. Hij lag in de clinch met Hans-Werner Sinn over het oplossen van de werkloosheid.

Buitencategorie: Ernst Fehr, University of Zurich

De Zwitser Ernst Fehr maakt dit jaar zijn debuut in de algemene lijst (media, politiek én wetenschap). Fehr wordt vooral geroemd om zijn wetenschappelijke prestaties en uitgebrachte adviezen aan grote bedrijven. Daarbuiten wordt hij de grote onbekende genoemd: ‘de stereconoom die niemand kent’. Opvallend: bondskanselier Angela Merkel liet dit jaar enkele vacatures plaatsen voor economische wetenschappers die zijn vakgebied gedragseconomie uitoefenen.

Hoe kwam de lijst tot stand? Lees het hier in de verantwoording door de FAZ.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoDerk Marseille (1980) legde samen met Bertus Bouwman en Roy van Veen het fundament voor Duitslandnieuws.nl. Sinds 2005 actief bij BNR Nieuwsradio is dit zijn eerste eigen onderneming. Derk doet de eindredactie, de podcast en werkt creatieve concepten uit in samenwerking met externe partijen. Daarnaast is Derk veelvuldig actief als dagvoorzitter en moderator op internationale events. In het Engels, Duits en uiteraard het Nederlands.