Ga naar inhoud

Berlijnse Startup Labfolder haalt miljoenen op

De Berlijnse startup Labfolder heeft een miljoeneninvestering heeft opgehaald. Dat maakte de softwareontwikkelaar met de Nederlandse managing director Joris van Winsen dinsdag bekend. Labfolder maakt software waar researchers in laboratoria hun aantekeningen kunnen verwerken. Iets wat nu meestal nog op papier gebeurt.

Derk Marseille interviewt managing director Joris van Winsen van Labfolder over de investering.

Derk Marseille en Joris van Winsen

In 2012 bedenken de Duitse promovendi in de medische biologie Simon Bungers en Florian Hauer dat de ouderwetse manier van aantekeningen maken anders moet. Ze betrekken een programmeur bij hun idee en een jaar later ligt er een eerste prototype. Het is een moderne management-tool, maar dan speciaal voor laboranten en researchers.

Bijna failliet

Zoals bij veel startups ontbreekt er veel kennis over hoe zoiets te verkopen. Bovendien is de wereld van de laboratoria zeer ouderwets. Het duurt lang voordat klanten worden gevonden. Universiteiten kopen al lang blindelings in via een netwerk dat tientallen jaren functioneert en bedrijven vertrouwen geen data toe aan een startupje dat zomaar hun bedrijfsgeheimen kan verkopen.

In december van 2014 gaat het bedrijf bijna failliet. De Nederlandse Joris van Winsen is dan drie maanden in het bedrijf om met zijn managementervaring de boel te stroomlijnen. Vooral om iets van het Duitse perfectionisme in Hollands pragmatisme om te zetten.

Met zijn ervaringen binnen de Nederlandse corporate wereld onder andere bij Nuon lukt het Van Winsen het vertrouwen van investeerders te winnen. Als alles gedoemd lijkt te mislukken, stapt het Berlijnse Charité Ziekenhuis toch in. Zij geloven in het idee en geven Peppermint Ventures de opdracht een financieringsconstructie op te zetten. Op voorwaarde dat Van Winsen meedoet.

Internationale groei

Na een zeer lange periode van het doorlichten van de documenten en de personen begint er nu een fase van groei. Hoeveel geld wordt geïnvesteerd is niet precies bekend gemaakt, maar met bedrag ligt tussen de 1 en de 9 miljoen. Feit is dat met een nieuw kantoor en nieuwe mensen de expansie nu echt op gang komt.

In oktober worden op een belangrijke beurs in Hannover partnerships met gevestigde Duitse bedrijven gepresenteerd. Daarna volgt het buitenland zoals de Benelux en de VS. Software voor laboratoria is een globale miljardenmarkt en Labfolder hoopt daarvan een aanzienlijk deel te veroveren.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoDerk Marseille (1980) legde samen met Bertus Bouwman en Roy van Veen het fundament voor Duitslandnieuws.nl. Sinds 2005 actief bij BNR Nieuwsradio is dit zijn eerste eigen onderneming. Derk doet de eindredactie, de podcast en werkt creatieve concepten uit in samenwerking met externe partijen. Daarnaast is Derk veelvuldig actief als dagvoorzitter en moderator op internationale events. In het Engels, Duits en uiteraard het Nederlands.