Ga naar inhoud

Krantenkiosk: Merkel tolereert intolerantie niet, sterke cijfers Hapag-Lloyd en VS grootste klant

Elke morgen snelt Duitslandnieuws de koppen uit de Duitse media. Een selectie van onderwerpen uit politiek en economie. Vandaag: Met het bezoek van Merkel aan het belaagde AZC in Heidenau staat de Duitse chaos rond asielzoekers nog altijd prominent in alle kranten. Ook op andere plekken is er brand gesticht of wordt er gedemonstreerd.

Einen wunderschönen guten Morgen!

Merkel tolereert intolerantie niet – Gauck ziet ‘licht en donkerduitsland’

Het asieldebat is eindelijk ‘Chefsache. Angela Merkel bezoekt Heidenau, waar ze direct wordt uitgejouwd. Ze spreekt op een zakelijke toen, bemoedigt de vrijwilligers. Maar hoe gaat het in dit dorpje verder als de vooraanstaande politici weer weg zijn? (Spiegel Online).

Ook bondspresident Joachim Gauck bezocht een asielzoekerscentrum. In Berlijn-Wilmersdorf sprak hij van een ‘donkerduitsland’, als hij naar de brandstichtingen en demonstraties tegen vluchtelingen kijkt. Maar hij put hoop uit het ‘lichte Duitsland’, als hij naar de hulpvaardigheid van de vrijwilligers kijkt (Spiegel Online).

Kan Duitsland 800.000 vluchtelingen opnemen en integreren? Ja, zegt Bondsdagvoorzitter Norbert Lammert. De Duitse bevolking moet het volgens hem begrijpen als een ‘gemeenschappelijke humanitaire verplichting’ (Spiegel Online).

Op verschillende plekken in Duitsland is de afgelopen dagen brand gesticht bij asielzoekerscentra. In Leipzig (Spiegel Online), Berlijn, (Zeit Online) en Nauen (Der Tagesspiegel). In Mecklenburg-Voorpommeren drongen dronken mannen met wapens een opvang binnen (Parchim, Bild).

Sterke cijfers voor Hapag-Lloyd

Voor de Hamburgse rederij Hapag-Lloyd lijkt de overname van de containertak van het Chileense CSAV goed uit te pakken. Met een sterkere positie op de markt zien de cijfers voor het bedrijf van met de Nederlandse topman Rolf Habben Jansen er een stuk beter uit (Die Welt).

VS grootste afnemers van Duitse producten

Frankrijk gold sinds 1961 als grootste klant voor Duitse producten. Daar is verandering in gekomen. De VS kopen steeds meer Duitse machines (FAZ).

Merkel bezoekt probleemwijk in Duisburg

Nog voor haar bezoek aan het aangevallen azc bij Dresden, ging bondskanselier Merkel in gesprek met bewoners van de probleemwijk Marxloh in Duisburg. Een buurt die lang gold als voorbeeld voor een geslaagde integratie, totdat het werd overspoeld door een grote groep arme Roemenen en Bulgaren (FAZ).

Berlijn is grote klant bij Imtech

Imtech kreeg 440 opdrachten uit Berlijn. Niet alleen op faalvliegveld BER was het failliete bedrijf aan de slag (Der Tagesspiegel).

De best gelezen artikelen:

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: