Ga naar inhoud

Dure Duitse gezondheidszorg drijft zorgpremies op

In Duitsland zijn meer mensen dan ooit aan het werk, dus daarmee zou ook de zorgverzekeraars meer geld moeten binnen halen. Toch leden de verzekeraars in de tweede helft van 2014 een verlies van 500 miljoen euro. Dat kan de zorgpremies flink opdrijven. Ook vergrijzing onder huisartsen vormt een bedreiging voor de Duitse gezondheidszorg.

In oktober komt er duidelijkheid hoeveel de zorgpremies in Duitsland omhoog moeten. Dan bepaalt minister voor Volksgezondheid Hermann Gröhe (CDU) hoeveel Duitsers extra moeten betalen voor hun basisverzekering. De Gesetzliche Krankenversicherung (GKV) is een bijdrage waarvan zowel de werkgever als de werknemer de helft betaalt. De mogelijke verhoging heeft te maken met hoge uitgaven in de gezondheidszorgen en nieuwe wetten die de prijzen opdrijven.

Premies omhoog

In Duitsland hebben meer mensen dan ooit werk, dus daarmee zou ook de zorgverzekeraars meer geld moeten binnen halen. Toch leden de verzekeraars in de tweede helft van 2014 een verlies van 500 miljoen euro. Elf verzekeraars hebben al aangekondigd dat de bijdrage zal stijgen.

Er zijn steeds minder jonge artsen in Duitsland.

De verzekeraars moesten meer geld uitkeren omdat verzekerden in het eerste kwartaal van dit jaar al 5% meer uitgaven aan medicijnen, na een groei van 9,4% vorig jaar. Ook de kosten voor ziekenhuisbehandelingen stegen in het eerste kwartaal gemiddeld met 3,2% per persoon ten opzichte van vorig jaar.

Daarbij komt een aantal nieuw ingevoerde wetten die de prijzen in de Duitse gezondheidszorg nog meer opdrijven doordat ziekenhuizen extra kosten moeten maken. De GKV gaat uit van 11 miljard euro extra.

Oudste bevolking van Europa

Bovendien heeft Duitsland gemiddeld de oudste bevolking van Europa. Gezondheidswoordvoerder Karl Lauterbach voor de SPD zegt in Handelsblatt er daarom van uit te gaan dat de verzekeringsbijdrage de komende jaren sowieso alleen nog zal stijgen door het groeiende aantal ziekenhuisbehandelingen. Hij kijkt daarbij ook naar de nieuwe technologische mogelijkheden die duur zijn en het gebrek aan medisch personeel.

Lauterbach wil daarom een discussie op gang brengen over de duurder wordende gezondheidszorg in Duitsland. “We moeten bekijken of de kosten nog wel eerlijk verdeeld zijn tussen werkgevers en werknemers.”

Maar dat is de verkeerde weg, zegt zijn collega van de CSU Georg Nüßlein. “De stijgende kosten baren me zorgen.” De christendemocraat wil daarom eerst kijken of minister Gröhe aan die kant iets kan doen.

Vergrijzing onder huisartsen

Nog een ander probleem bedreigt de Duitse gezondheidszorg. Uit cijfers van het bureau voor de statistiek blijkt dat 65% van de Duitse huisartsen vijftig jaar of ouder is. En 26% is zelfs ouder dan 60 jaar. De statistici verwachten dat die trend zich de komende jaren alleen maar voortzet.

Oorzaak hiervan zou een aanscherping van de wet uit 2003 zijn, zeggen experts. Sinds 2003 mag je alleen een huisartsenpraktijk uitoefenen met een aanvullende opleiding na een studie medicijnen.

Duitslandnieuws over gezondheidszorg

 

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: