Ga naar inhoud

Krantenkiosk: Merkel bezoekt azc, bommelding bij SPD en stemming van ondernemers weer beter

Elke morgen snelt Duitslandnieuws de koppen uit de Duitse media. Een selectie van onderwerpen uit politiek en economie. Vandaag: Merkel kreeg veel kritiek dat ze zo lang zweeg over de rellen rond het Saksische asielzoekerscentrum in Heidenau. Vandaag gaat ze op bezoek. Daar gaat wel een bommelding bij het partijkantoor van de SPD in Berlijn aan vooraf.

Einen wunderschönen guten Morgen!

Merkel bezoekt azc Heidenau – bommelding bij SPD – brandstichting in Nauen

De afgelopen dagen was de hashtag #Merkelschweigt trending in Duitsland. Ze bleef lang stil over de rellen tussen rechts- en links extreme demonstranten met de politie rond het nieuwe azc in Heidenau bij Dresden. Bondsdag-voorzitter Lammert noemt de rellen ‘pijnlijk voor Duitsland’ (Spiegel Online).

Na SPD-leider Gabriel bezoekt de bondskanselier vandaag het dorp. Ook bondspresident Gauck gaat naar een azc (Die Welt).

Sigmar Gabriel en zijn partij SPD worden na zijn bezoek overspoeld door haatmails. Gisterenmiddag werd het partijkantoor in Berlijn ontruimd na een bommelding. De politie vond geen explosieven, hetzelfde gold voor het bureau waar asielzoekers zich moeten registreren (FAZ).

Bekijk het liveblog van de ontwikkelingen (Der Tagesspiegel). Waaronder de brandstichting op een azc in het Brandenburgse Nauen (Die Welt).

Veel Duitse gemeenten en deelstaten zeggen de toestroom van asielzoekers niet aan te kunnen. Minister van Financiën Wolfgang Schäuble wil extra geld uittrekken voor de opvang. De meerkosten worden geschat op 10 miljard euro (Süddeutsche Zeitung).

Duitsland stuurt Syrische vluchtelingen niet meer direct terug naar het land waar ze het eerst Europa binnenkwamen. Met het niet opvolgen van de afspraken van de asieltop in Dublin gaat Duitsland zijn eigen gang. Volgens de Duitsers is de asielpolitiek in Europa naar de Dublin-regels te duur, vernederend voor asielzoekers en ineffectief (Der Tagesspiegel).

Scherpe kritiek op de regering Merkel is er van oppositieleider Göring-Eckard (Groenen). Ze ziet onder burgers veel engagement voor vluchtelingen, maar ziet daarin een groot contrast met de passieve houding van de regeringscoalitie (Zeit Online).

Door heel Duitsland ontstaan tegelijk talloze initiatieven om asielzoekers te helpen bij hun integratie. Bekijk op deze kaart een aantal daarvan (Tagesschau).

Stemming Duits bedrijfsleven weer verbeterd

Er is ook nog ander nieuws in Duitsland. De Ifo-indes is afgelopen maand weer gestegen, dat komt tegelijk het het herstel van de DAX in Frankfurt (FAZ).

Schäuble zit met budgetoverschot van 21,1 miljard

De sterke arbeidsmarkt en de gunstige conjunctuur doen de schatkist van Schäuble rinkelen. De minister van Financiën heeft over de eerste helft van 2015 een overschot van 21,1 miljard euro (Spiegel Online).

De 3 problemen van Volkswagen

Volkswagen mocht zich afgelopen halfjaar dan wel kronen tot de best verkopende autofabrikant ter wereld. Toch zijn er drie grote problemen die topman Winterkorn zorgen moeten baren. Snel ingrijpen zal weinig uitrichten (WirtschaftsWoche).

De Duitsers worden losser

Duitsers hebben het imago dat ze zo stijf zijn. Maar buurlanden zien dat de Duitsers zich steeds beter weten te ontspannen (manager magazin).

De best gelezen artikelen:

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: