Ga naar inhoud

Top 25 financieel adviseurs Duitsland: omzet groeit met 5,2%

De 25 grootste audit-, belasting- en financiële bureaus van Duitsland wisten afgelopen jaar hun omzet met 5,2% te laten groeien naar een totaal van bijna 6,4 miljard euro. De grootste vier vormen samen maar liefst 79% van het totale personeelsbestand van de top 25 – 32.260 van de in totaal 44.000 professionals. Dat blijkt uit een analyse van de researchredactie van Consultancy.nl op basis van data van Lünendonk.

Sinds 2006 doet Lünendonk, een analistenbureau uit Kaufbeuren, periodiek onderzoek naar de belangrijkste ontwikkelingen in de Duitse zakelijke dienstverleningsmarkt.

Onderdeel van de onderzoekserie is een analyse van het Duitse landschap voor audit, belasting en financieel advies. De analisten brengen de grootte van de markt in kaart en stellen een lijst op van de top 25 spelers, zowel in termen van omzet als grootte van het personeelsbestand, schrijft Consultancy.nl

Duitse-audit,-belasting-en-financial-advisory-markt-19132

5,2% meer omzet

Uit een analyse van Lünendonk’s data blijkt dat de top 25 gezamenlijk afgelopen jaar een omzet van 6,35 miljard euro hebben gegenereerd, goed voor 54% van de totale Duitse markt voor audits, belasting- en financieel advies – gewaardeerd op 11,8 miljard euro. Het totale aantal werknemers dat in dienst is van de 25 marktleiders bedroeg eind 2014 bijna 44.000, waarbij KPMG (9.600) en PwC (9.417) de meeste medewerkers in dienst hebben. Gecombineerd is de omzet van de top 25 bureaus gegroeid met 5,2%, en gemiddeld zijn de personeelsbestanden met 6,1% gegroeid.

De omzetgroei is voornamelijk veroorzaakt door twee belangrijke factoren. Enerzijds hebben de accountancy- en adviesbureaus een organische groei doorgemaakt, gedreven door verder herstel van het regionale en Europese economische klimaat, net als een toename in de vraag naar nieuwe diensten op het gebied van technologie, wet- en regelgeving, veiligheid en duurzaamheid.

Fusies

Tegelijk werd de groei gestuwd door de fusie- en overname activiteit – RSM Verhülsdonk, de 14 op de lijst, werd in 2014 gevormd door een fusie van drie lokale spelers, en eerder dit jaar zijn nog twee fusies overeengekomen: RBS RoeverBroennerSusat en Mazars fuseren naar Roever Broenner Susat Mazars, en ook Baker Tilly Roelfs en TPW Todt & Partner kondigden een fusie aan.

Big-Four-audit,-belasting-en-financial-advisory-kantoren-in-Duitsland-19133

De zogenaamde Big Four domineren de Duitse markt voor accounting, belasting- en financieel adviesdiensten – samen zijn ze in 2014 goed voor meer dan 5 miljard euro in fees, ongeveer 79% van de omzet van de top 25 en 43% van de totale sector. De groei van de Big Four-kantoren was gemiddeld iets hoger in 2014 (5,7%) dan in 2013 (4,4%), maar lager dan in 2012 (6,3%)

Deloitte snelste groeier

PwC mag zich met een omzet van 1,55 miljard euro marktleider noemen, 163 miljoen euro meer dan nummer 2 KPMG, ondanks dat de koploper 183 werknemers minder heeft. EY volgt op de derde plek met 1,37 miljard euro, gevolgd door Deloitte – met +9% de snelste groeier van de vier.

Op de vijfde plaats staat BDO, een positie die het bureau ook wereldwijd bekleedt. Het bureau heeft een omzet van 208 miljoen euro, maar de komende maanden zal dit bedrag flink gaan groeien als gevolg van de overname van herstructureringsspecialist dnp Depping die begin juli 2015 is afgerond. De Top 10 bestaat verder uit Rödl & Partner, Ebner Stolz, Baker Tilly Roelfs en Roever Broenner Susat Mazars, allemaal met een omzet van meer dan 100 miljoen euro, en nummer 10 Warth & Klein Grant Thornton.

Top-5---25-audit,-belasting-en-financial-advisory-kantoren-in-Duitsland-19134

PKF Fasselt Schlage staat opnieuw op de elfde plek, op enige afstand gevolgd door DHPG, Dornbach en nieuwkomer RSM Verhülsdonk. MDS Möhrle boekte in 2014 een omzet van 32,8 miljoen euro, net meer dan Bansbach (32,4 miljoen euro) en Falk & Co (30,3 miljoen euro) uit Heidelberg. Vanaf de 18e tot en met de 25e plek hebben de bureaus allemaal een omzet van minder dan 30 miljoen euro.

Optimistisch

De top 25 spelers zijn optimistisch over de vooruitzichten voor de komende jaren, stelt Lünendonk. Voor 2015 verwachten zij een groei van 6%, en voor 2016 voorspellen ze dat de markt met 5,4% zal groeien. Digital, risk & compliance en wet- en regelgeving zullen de belangrijkste drijfveren blijven, evenals grote nationale hervormingen die in Duitsland zullen worden doorgevoerd in de loop van 2016.

Duitslandnieuws over consultancy

Disclaimer van consultancy.nl:

Om te worden meegenomen in de ranking moeten de bureaus meer dan 60% van hun omzet genereren via het uitvoeren van audits, en/of het geven van belasting, corporate finance en juridisch advies, waarvan tenminste 15% uit audit (alleen pure auditdiensten; exclusief adviesdiensten). Alleen autonoom opererende bedrijven worden in de marktanalyse meegenomen.

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: