Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Duitse Bondsdag moet compleet ict-systeem resetten na hackersaanval - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Duitse Bondsdag moet compleet ict-systeem resetten na hackersaanval

De Duitse Bondsdag moet het tijdelijk zonder computernetwerk stellen. Sinds gisteren en als het goed is tot en met maandag gaan de parlementariërs even terug in de tijd. Een computerhack in mei zorgt ervoor dat nu, eind augustus, dan eindelijk het computernetwerk van een van Europa's belangrijkste landen, wordt verbeterd.
Het ict-netwerk van de Duitse Bondsdag is begin dit jaar aangevallen door hackers. Dat werd in mei pas ontdekt, en toen waren ze al maanden bezig. Eigenlijk zou de reset eerder plaatsvinden, maar de stemming over het Griekenland-pakket zorgde vertraging op. Daardoor konden de computers niet uitgezet worden.
Bertus Bouwman vertelt bij EenVandaag op Radio 1 over de achtergronden en gevolgen.

Waarom is er zo lang gewacht met deze schoonmaakactie?

Experts denken dat er waarschijnlijk helemaal geen rekening met een dergelijke aanval was gehouden. Er lag geen plan klaar en pas na de inbraak werd er voor het eerst echt over nagedacht hoe dit aan te pakken. Dat kost tijd. Bovendien zitten we nog net in het zomerreces, en dat is een mooie gelegenheid om het nu te doen. Al kunnen ze nu even niet mailen, afspraken plannen of wetsvoorstellen bekijken.

Wie zou er achter de hack zitten?

De aanval komt volgens de Duitse veiligheidsdienst van ‘een buitenlandse geheime dienst’. Uit welk land is officieel onbekend, maar diverse Duitse media melden op basis van anonieme bronnen dat de hackers in Moskou gezocht moeten worden. Het zou ook om een hackerscollectief kunnen gaan die niet aan de Russische regering verbonden zijn.

Hoe kwamen ze eigenlijk binnen?

Ze kregen toegang door phisingmails naar Bondsdagleden te sturen, een moderne versie van een trojaans paard. De mails gingen weliswaar langs de spamfilters, maar het waren vooral goedgelovige parlementariërs zelf die in de val trapten van de hengelende hackers door op besmette bijlagen of links te klikken.

Hoe ver zijn ze binnengedrongen?

Hackers hadden meerdere maanden volledige toegang tot het systeem van de Bondsdag. Daar staan niet de allergrootste staatsgeheimen. Wel wetten, wetsvoorstellen en belangrijke contactgegevens. Ook de browsegeschiedenis van parlementariërs en wat ze in formulieren hebben ingevuld konden de hackers bekijken. Daarmee konden ze verder in het systeem doordringen en bijvoorbeeld wachtwoorden en administrator-rechten bemachtigen.

Toch wel verbazingwekkend? Zo’n modern land als Duitsland dat dan zo makkelijk te hacken is?

Ja en toch verbaast het mij als correspondent hier in Duitsland niet. Duitsers zijn enerzijds als geen ander land doodsbang voor dit soort aanvallen, heeft ook veel te maken met de DDR-tijd waarin iedereen werd afgeluisterd. Aan de andere kant verlamt het ze kennelijk dusdanig dat men niet voldoende investeert in het veilig maken van het ict-netwerk. Want dat vereist een risico en een duik in de onzekere, en voor veel Duitsers is het lastig om zo’n ingrijpende beslissing te nemen. Duitsers willen vooraf voor 300% zeker weten dat iets werkt. Zijn die garanties er niet, dan blijven veel bestuurders liever zitten met het oude systeem, want dat werkt toch ook?

Loopt Duitsland qua ict achter op andere Europese landen?

Ja, ondanks dat alle kennis meer dan voorhanden is. Je hebt in Duitsland zeker wereldtoppers zitten op dit gebied. Grote ict-bedrijven als SAP. Toch lopen heel veel Duitse bedrijven – en met name de Mittelstand – achter in de digitale wereld. Veel wordt tegengehouden door bureaucratie en houterige wetgeving, maar ook door weifelende bestuurders die geen beslissingen durven te nemen.

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Op één dag de beste tips voor succes op de Duitse markt krijgen: Dat kan op 29 september 2016 op de Duitslanddag. Deze dag wordt dit jaar voor de tweede keer georganiseerd door de Duits-Nederlandse Handelskamer in samenwerking met Euler Hermes. Het veelzijdige programma bevat informatie over alle ins en outs van zakendoen in Duitsland en bestaat uit 12 workshops en 15 infosessies. Naast het plenaire programma met inspirerende sprekers bestaat ruime gelegenheid tot netwerken en het uitwisselen van ervaringen. Meer info’s over het programma en de aanmelding vindt u onder www.duitslanddag.nl. De Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK) ondersteunt al meer dan 115 jaar ondernemingen bij activiteiten op de markt in het buurland. Met ruim 1.500 leden vormt de DNHK het grootste Nederlands-Duitse zakennetwerk.

Avatar foto