Ga naar inhoud

Krantenkiosk: Rebellie tegen Merkel groeit, autoverkoop stijgt en Duitsland bouwt op verkeerde plek

Elke morgen snelt Duitslandnieuws de koppen uit de Duitse media. Een selectie van onderwerpen uit politiek en economie. Vandaag: De Bondsdag stemde gisteren weliswaar in met nieuwe miljarden voor Griekenland, maar nog nooit waren er zoveel neestemmers als gisteren uit de eigen partij van Angela Merkel. En dat kan een risico worden.

Einen wunderschönen guten Morgen!

Grootste rebellie tegen Merkel ooit

Bij de stemming over het Griekenlandpakket rebelleerden 63 partijgenoten van Merkel tegen het partijstandpunt. Dat zijn er meer dan ooit, al is de groep lang niet groot genoeg om een bedreiging te vormen voor de meerderheid (FAZ).

Het werd voor Bondsdagbegrippen een vurig debat (Die Welt).

Duitsers kopen weer graag auto’s

Liever een nieuwe auto kopen, dan geld op een rekening met extreem lage rente. In Duitsland neemt de autoverkoop weer flink toe. Ook is er nog geen merk opgestaan dat alle klanten naar zich toetrekt, en dat is een grote kans voor de autodealers (WirtschaftsWoche).

Duitsland bouwt huizen op de verkeerde plek

Duitse steden lijden onder woningnood, op het platteland staan steeds meer huizen leeg. Duitsland bouwt op de verkeerde plek (FAZ).

Kleinere gemeenten wijzen bouwgronden toe aan de rand van het dorp om nieuwe inwoners te lokken. Daar ontstaan de nieuwe huizen, terwijl het oude centrum leegloopt (Süddeutsche Zeitung).

Er is nog genoeg plek in Duitsland

Duitsland neemt in Europa verreweg de meeste asielzoekers op, en daar kan nog meer bij volgens deze interactieve productie (WirtschaftsWoche).

De Duitsers zijn armer geworden

Duitsers zijn sinds 2003 armer geworden, zo blijkt uit onderzoek van DIW. Na aftrek van de inflatie had elk huishouden in 2013 gemiddeld 20.000 euro minder aan nettovermogen (Spiegel Online).

Deutsche Post in zee met Whatsapp-concurrent

De Deutsche Post neemt het op tegen Facebook en Whatsapp. Het concern gaat in zee met de berichtendienst Simse en wil hiermee inzetten op dataveiligheid (FAZ).

Pleidooi tegen de kleine centjes

Een en twee centmunten heeft niemand nodig en worden zinloos opgeslagen, ze maken je portemonnee onnodig dik en veroorzaken hoge kosten. In Nederland heeft de detailhandel de kleine koperen muntjes allang in de ban gedaan, in Duitsland klinkt jaren later nu eenzelfde pleidooi (WirtschaftsWoche).

Groot bedrijf overnemen zeer complex voor opvolger

De junior volgt de senior op, zo ging dat vroeger. In Duitsland is het steeds minder vanzelfsprekend en blokkeren vaders soms zelfs die weg voor hun kinderen (manager magazin).

Dresden kampt met Pegida-imago

De Pegida-marsen laten hun sporen na in Dresden. Zo hebben nog maar weinig wetenschappers zin om zich te verbinden aan de plaatselijke universiteit (Zeit Online).

De best gelezen artikelen:

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: