Ga naar inhoud

Duitse bedrijven staan te trappelen om miljoenendeals te sluiten in Iran

Jarenlang was de Iraanse markt voor westerse bedrijven door de sancties taboe. Met het akkoord over het nucleaire programma van het land met zes wereldmachten is dat veranderd. Talrijke Duitse bedrijven staan nu te trappelen om zaken te doen met het olierijke land, wat ook kansen voor Nederlandse toeleveranciers betekent. Een overzicht.

De inkt van het nucleaire akkoord was nog niet droog of de Duitse minister van Economische Zaken en SPD-leider Sigmar Gabriel had met een aantal grote Duitse concerns het vliegtuig naar Teheran gepakt voor een handelsreis. Iran is een rijk land. Op de wereldranglijst voor koopkracht neemt het land de achttiende plaats in, net achter Spanje en Turkije. Bovendien beschikt het land van ayatollah Ali Khamenei over de vierde grootste oliereserve ter wereld.

Voor de sancties van 2005 importeerde Iran voor 4,4 miljard euro aan Duitse producten, in 2014 was het minder dan 2,4 miljard. Vooral Duitse machinebouwers en autofabrikanten hadden last van de sancties, zegt Iran-expert Heiko Peters van de Deutsche Bank in Handelsblatt. Nu zien diverse bedrijven en sectoren nieuwe mogelijkheden en dat betekent ook kansen voor Nederlandse bedrijven die kunnen profiteren van de Duitse lobby.

De zakenkrant deed navraag bij verschillende Duitse branches over hun plannen nu de sancties zijn gestopt.

1. Siemens

Siemens-topman Joe Kaeser wijst op de 80 miljoen inwoners van het land die gezondheidszorg nodig hebben en die de olie- en gasbranche weer aan de praat willen krijgen. De Duitse industriereus ziet volop kansen. Sinds 2010 nam het concern geen klussen meer aan in Iran, toen lag het omzetvolume rond een half miljard euro.

2. Autofabrikanten

De Duitse auto-industrie is voorzichtig. We staan nog maar aan het begin, zo klinkt het bij BMW. Volkswagen voert eerst gesprekken op politiek niveau en volgens Daimler-topman Dieter Zetsche zijn de bestelbusjes van Mercedes populair in Iran. Toch zijn experts sceptisch of er snel veel klanten zullen zijn voor de Duitse auto’s.

De Duitse minister van Economische Zaken Sigmar Gabriel (SPD) toog direct naar Iran en sprak met president Hassan Rouhani.

3. Chemiebranche

De Duitse chemiesector is positief over het akkoord. Volgens een woordvoerder van brancheorganisatie VCI heeft Duitsland een lange traditie in de handel met Iran en zal de handel dankzij de overeenkomst opleven. Dat geldt bijvoorbeeld voor chemiereus Henkel dat ondanks de sancties een omzet draait in de honderden miljoenen. Het concern verwacht dat dit na het akkoord alleen maar kan groeien. Henkel verkoopt in Iran vooral veel wasmiddelen, maar ook de lijm doet het goed.

4. SAP

Ook softwareconcern SAP staat in Iran in de startblokken. Het bedrijf ziet er veel kansen omdat de industrie van Iran goed bij de producten van het bedrijf zou passen.

5. Verzekeringen

De grootste herverzekeraar ter wereld Münich RE denkt ook in Iran goede zaken te kunnen doen, meldt een woordvoerder.

6. Banken

Voor de Duitse banken is de zaak een stuk ingewikkelder, ze willen niet opnieuw hun vingers branden. Zo kreeg Commerzbank begin dit jaar nog een boete van 1,45 miljard euro van Amerikaanse instanties, omdat de bank ondanks de sancties toch zaken had gedaan met Iran. En feitelijk is er nog niets veranderd, zegt een topman van de bank. Ook Deutsche Bank kan een dergelijke boete verwachten.

Iraanse staalfabriek in Yazd.

7. Machinebouw

De Duitse machinebouwers zijn ontevreden over de treuzelende houding bij de banken. Vooral middelgrote bedrijven hebben een financiering nodig bij zaken over de grens. De brancheorganisatie VDMA schat de exportmarkt voor Duitsland in op 1,5 miljard euro.

8. Dienstverleners

Ook dienstverleners als architectenbureaus kunnen nu goed zaken doen in Iran, verwacht expert Peters. Volgens hem moet veel na de financiële crisis weer opnieuw opgebouwd worden. Hij ziet Iran in een veel betere uitgangspositie dan een land als China.

Duitslandnieuws over Iran

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: