Ga naar inhoud

Berlijnse startup stelt Duitse bureaucratie aan de kaak op het randje van de wet

Lange rijen voor de loketten van de Duitse overheid zijn de normaalste zaak van de wereld. Wachttijden van twee maanden zijn de regel. Maar sinds kort is er een nieuwe mogelijkheid: 25 euro betalen om de afspraak binnen 5 dagen te krijgen. De politiek spreekt er schande van en onderzoekt of het illegaal is. Derk Marseille spreekt mede-oprichter Jörn Kamphuis in Berlijn.

[Scroll naar beneden voor de video]

‘Vandaag geen afspraken meer beschikbaar’. Dit bordje begroet bezoekers van het stadsdeelkantoren dagelijks. Een verhuizing melden, inschrijven in de stad, een nieuw paspoort of rijbewijs aanvragen, dat gaat niet zo makkelijk meer in Berlijn. Officieel moet je een verhuizing binnen twee weken melden, maar de eerste mogelijkheid om een afspraak te maken is pas over twee maanden.

Dat gaat nog online. Soms vervalt er een afspraak, en is deze kort zichtbaar door constant de website te verversen. Een andere optie is voor dag en dauw in de steeds langer wordende rijen gaan staan. Voorheen was het raadzaam om minder drukke stadsdeelkantoren aan de rand van de stad te bezoek, zoals Spandau in West-Berlijn, of Lichtenberg in Oost. Maar ook daar is alles volgeboekt, als ging het om een populair concert. De stadsdeelkantoren van Berlijn zijn simpelweg overbelast.

Chaos

De bureaucratische chaos komt doordat Berlijn met oude systemen werkt, er meer mensen naar Berlijn verhuizen of juist vertrekken en er tegelijkertijd bezuinigd is op ambtenaren die deze administratieve last moeten verwerken. Uit frustratie knutselden drie jonge ondernemers afgelopen juni de website Bürgeramt Termine in elkaar. Klanten kunnen via deze site een afspraak binnen 48 uur of 5 dagen laten boeken en betalen hiervoor 45 respectievelijk 25 euro.

De stad Berlijn reageerde furieus en probeerde direct een technisch stokje te steken voor de site. Dat mislukte en ook juridisch kunnen de ambtenaren weinig uitrichten. Want de site reserveert alleen in opdracht afspraken.

Secretaresse die een afspraak voor je maakt

Derk Marseille zocht mede-oprichter Jörn Kamphuis op en vroeg hem of hij niets illegaals aan het uitspoken is. Kamphuis zelf vindt van niet. “Er is nog geen juridisch oordeel over gevallen. Maar volgens ons mag het gewoon. Zie ons als een secretaresse aan wie je vraagt of ze een afspraak voor je wil maken. ” Wel heeft hij geld opzij gezet, mocht het tot een rechtszaak komen.

Bekijk het interview:

Derk Marseille spreekt mede-oprichter Jörn Kamphuis (Duits).

Kritiek komt er ook van de mensen die naarstig op zoek zijn naar een afspraak. Maar Kamphuis vindt dat hij moreel niets verwerpelijks doet. “We verkopen niet de afspraken zelf, we boeken ze alleen voor je. Bovendien vragen we aandacht voor een misstand. We willen alleen maar het proces verbeteren. Dat je gewoon snel je verhuizing kan aanmelden.”

Inconsequent

Kamphuis is zelf kritisch op de manier waarop Berlijn met zijn website omgaat. “In plaats van met ons te praten, hebben ze enkel geprobeerd ons kapot te maken.” De stad wil volgens hem goede sier maken met startups, zonder werkelijk iets te betekenen voor de mensen die hiervoor naar Berlijn verhuizen. En dat is inconsequent, vindt de vlakbij de Nederlandse grens geboren ondernemer. “Als diezelfde startups een vinger op de zere plek leggen, vinden ze ons ineens niet meer zo cool. En dat is jammer.”

Overigens denkt de Mister Germany van 2013 niet rijk te worden met zijn site. “We stellen een probleem aan de kaak, maar we doen dit project eigenlijk vooral voor de lol. We leren er wel van hoe we een open zenuw kunnen raken, en welk bereik we daarmee scoren.”

Meer video’s op Duitslandnieuws

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

 

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoDerk Marseille (1980) legde samen met Bertus Bouwman en Roy van Veen het fundament voor Duitslandnieuws.nl. Sinds 2005 actief bij BNR Nieuwsradio is dit zijn eerste eigen onderneming. Derk doet de eindredactie, de podcast en werkt creatieve concepten uit in samenwerking met externe partijen. Daarnaast is Derk veelvuldig actief als dagvoorzitter en moderator op internationale events. In het Engels, Duits en uiteraard het Nederlands.