Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Duitse industrie vreest voor gevolgen Chinese inzinking - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Duitse industrie vreest voor gevolgen Chinese inzinking

Nog niet zo lang geleden was China een toverwoord in Duitsland, wat maakte dat veel industriereuzen flink investeerden richting het oosten. Nu beven de bedrijven. Grote concerns als Volkswagen, Henkel en Infineon vrezen door de problemen in Azië voor hun omzet en beurskoers. Ook Nederlandse toeleveranciers kunnen de gevolgen hiervan spoedig merken.

Persil-fabrikant Henkel presenteerde onlangs glanzende kwartaalcijfers. Bestuursvoorzitter Kasper Rorsted toonde dubbele groeicijfers bij omzet en winst. Maar het enige waar de aandeelhouders naar keken was wat de Chinese tak deed. En daar ging het niet goed. Aan de beurs schoot de koers van Henkel diezelfde dag nog met 9% naar beneden. De ceo sprak nadien van het ‘China-effect’, schrijft Handelsblatt.

Schrikbarend negatief

En dat is een schrikbarend negatieve trend. Waar de Duitse industriereuzen de afgelopen jaren flink groeiden in China, verlammen de slechte cijfers uit het oosten nu de boel. Woensdag schoot de DAX om die reden weer omlaag.

Het heeft zijn uitwerking op de Duitse bedrijven die zich van begin af aan sterk ontplooit hebben in China. VW verkocht in juli 2,5% minder auto’s dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook bij BMW loopt het niet lekker. Chinezen geven minder geld voor auto’s uit. Dat wordt gevoeld in Duitsland, China is net voor Nederland een van de belangrijkste exportbestemmingen.

Toeleveranciers en chemie

In navolging van de Duitse autofabrikanten waren ook toeleveranciers als Bosch, Schaeffler, Conti en nog veel meer naar Azië getrokken. Chemieconcern BASF heeft zelfs een bestuurslid in Shanghai geposteerd. Bij halfgeleiderproducent Infineon uit München komt zelfs een vijfde deel van de omzet uit China. Siemens-baas Joe Kaeser liet zich ontvallen dat niemand nog makkelijk geld uitgeeft in China.

In het meest recente rapport van het IMF staat dat Duitsland ongewoon onafhankelijk is van de export. Na de financiële crisis in 2009 hebben Duitse concerns dankzij de ‘drugs China’ de weg uit het dal omhoog gevonden. Nu valt het ze zwaar om af te kicken.

Nederland

Wanneer Duitse bedrijven het zwaar hebben door China, heeft dat ook zijn weerslag op Nederland. Veel toeleveranciers leveren aan de grote Duitse concerns.

Duitslandnieuws over China

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: