Ga naar inhoud

Hoe een Nederlands plantencentrum Berlijn zag veranderen

De Nederlanders van het Berlijnse plantencentrum Der Holländer hebben de stad de afgelopen decennia zien veranderen aan het soort planten die klanten bij de kassa afrekenden. Het begon met een vrachtwagen op een grasveldje, nu zoeken klanten vooral kwaliteit en willen daar best voor betalen. En de verschillen tussen Oost en West zijn kleiner geworden.

Derk Marseille pakte een kruiwagen en ging met medewerker van het eerste uur Michel Nas op pad door het plantencentrum. Hij kan aan zijn klanten zien hoe Berlijn verandert. Oost-Berlijners kochten vroeger vooral kleine plantjes in bonte kleuren. Nu willen ze hetzelfde als de West-Berlijners; wit, degelijk en zwaar materiaal. En komen ze nog steeds vanwege die vrolijke Hollandse verkopers?

Michel Nas zag de Berlijners door de jaren heen andere planten gaan kopen. Oost-Berlijners kopen nu hetzelfde als West-Berlijners.

Pionieren in de jaren tachtig

Voor BNR Nieuwsradio maakte Derk Marseille een radioreportage over Der Holländer van Frits Seelen die in de jaren tachtig als pionier met zijn vrachtwagen naar Berlijn vertrok. Zoon en huidig directeur Hugo Seelen vertelt hoe zijn vader ooit eigen per toeval in Berlijn is blijven hangen. Medewerker Michel Nas geeft een rondleiding.

Hier naar het artikel op BNR Nieuwsradio.

Meer video’s op Duitslandnieuws

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: