Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
CDU-fractieleider degradeert nee-stemmers Griekenland-pakket - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

CDU-fractieleider degradeert nee-stemmers Griekenland-pakket

De 60 CDU-Bondsdagleden die afgelopen maand tegen het Griekenland-pakket stemden moeten veel van hun invloed inleveren. Fractievoorzitter Volker Kauder toonde zich zo verbolgen over de nee-stemmers dat hij ze uit bepalende commissies wil terugtrekken. Dat Kauder deze harde uitlatingen in een krant doet geeft aan hoezeer de spanning is opgelopen binnen de partij.

Volker Kauder is als CDU-fractievoorzitter de man die er voor moet zorgen dat wanneer het er op aan komt dat alle 311 CDU’ers de rijen gesloten houden. Op 17 juli was dat niet zo, toen 60 christendemocraten tegen het Griekenland-pakket stemden. Vijf leden stemden niet. En dat was tegen het zere been van bondskanselier Merkel en daarmee ook die van de fractieleider.

Direct na het zomerreces moet de Bondsdag waarschijnlijk nog eens stemmen over het derde hulppakket voor Griekenland. In Welt am Sonntag waarschuwt Kauder zijn fractieleden ervoor om niet tegen het eigen partijstandpunt in te stemmen. “Degenen die tegen hebben gestemd kunnen niet in commissies zitten waar het er op aankomt de meerderheid te behouden. Bijvoorbeeld in de begrotingscommissie, of de Europacommissie. In de commissies moeten Bondsdagleden het fractiestandpunt vertegenwoordigen.”

Invloed

Dat is een flinke ingreep, want in de commissies kunnen Bondsdagleden doorgaans de meeste invloed uitoefenen. Wat in de Bondsdag wordt gezegd, is voorheen al in de commissies besloten. Wie uit een commissie wordt gehaald heeft nog maar weinig in te brengen in het hart van de Duitse politiek.

Volker Kauder (links) eist meer fractiediscipline.

Kauder herinnert de rebellen aan de fractiediscipline. Daar in staat dat ‘we discussiëren, twisten en afstemmen’. Maar uiteindelijk moet de minderheid met de meerderheid meestemmen. “Fractieleden beslissen natuurlijk zelf wat voor hen een gewetensvraag is, maar ik pleit er zeer voor om de rijen gesloten te houden. Dat heeft ook iets met teamspirit te maken.”

De openlijke waarschuwing van de fractieleider geeft aan hoe gespannen de stemming binnen zijn partij is. Wanneer 20% anders stemt dan de partij, dan is dat een kleine opstand die zomaar kan uitmonden in een echte rebellie. Ook al komt hierdoor niet direct de meerderheid van de coalitie in gevaar. Dat het coalitiepartner SPD wel lukte de rijen gesloten te houden, ergert Kauder nog meer.

Dreigement

Diverse nee-stemmers hebben op hun beurt geprikkeld gereageerd op de uitspraken van hun fractieleider. “Dit is een dreigement die ik niet volgen kan, en ben er ook niet erg van onder de indruk”, zegt bijvoorbeeld CDU’er Christian von Stetten tegen Spiegel Online.

Prominente tegenstemmers als Erika Steinbach en Wolfgang Bosbach hoeven de consequenties minder te vrezen. Zij willen in 2017 niet meer terugkeren in de Bondsdag voor hun partij vanwege het Griekenlandpakket.

Duitslandnieuws over politiek

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: