Ga naar inhoud

Krantenkiosk: Nederland aantrekkelijk voor Duitse banken, kwartaalcijfers en lage melkprijs nekt boeren

Elke morgen snelt Duitslandnieuws de koppen uit de Duitse media. Een selectie van onderwerpen uit politiek en economie. Vandaag: Duitse banken zijn goed op de hoogte van de belastinggeneugten van landen als Nederland. Niet alleen de Deutsche Bank parkeert haar winsten graag buiten Duitsland. En het regent vandaag weer veel kwartaalcijfers met goed nieuws van Adidas.

Einen wunderschönen guten Morgen!

Grote Duitse banken parkeren winst in oases als Nederland

Veel grote banken uit Duitsland zetten hoge winsten weg in landen met gunstige belastingregels zoals Nederland. De Deutsche Bank zou zelfs 18% elders hebben geparkeerd, ook andere banken doen mee (Der Tagesspiegel).

Kwartaalcijfers bij Adidas, Post en Telekom

Vandaag presenteren Adidas, Deutsche Post, Deutsche Telekom en Munich Re hun kwartaalcijfers. Adidas heeft goed nieuws, de Deutsche Post moet de kosten van de staking verhapstukken en Telekom meldt een groei bij omzet en winst in de dubbele cijfers (Der Tagesspiegel).

Melkprijs brengt Duitse boeren in de problemen

De melkprijs in Duitsland is gedaald naar de laagste stand in zes jaar. Dat brengt duizenden boeren in bestaansnood. Ze geven de schuld onder meer aan het invoerverbod in Rusland (FAZ).

Duitse vleesindustrie breekt records

De Duitse vleesindustrie heeft in de eerste helft van dit jaar meer vlees geproduceerd dan ooit. Het ging om 30 miljoen varkens, 1,7 miljoen runderen en 325 miljoen kippen (Süddeutsche Zeitung).

Zonnepanelen op gelijke hoogte met kerncentrales

In juli hebben voor het eerst zonnepanelen evenveel energie opgebracht als kerncentrales. Dat kwam door het zonnige weer in Duitsland, maar ook doordat enkele kerncentrales sloten (Spiegel Online).

Het wil niet met durfkapitaal in Duitsland

Het gaat niet lekker met durfkapitaal in Duitsland. In het tweede kwartaal haalden minder startups een investering op in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar (Ingenieur).

Business angels ontdekken fintech in Duitsland

Investeerders die in een vroeg stadium geld in startups steken ontdekken de fintech. Het liefst gaan business angels nog in zee met online services (1), milieutechniek (2) en softwareontwikkelaars (3). Maar verderop in het rijtje is beweging gekomen, waarbij vooral bedrijfjes die techniek ontwikkelen voor de financiële wereld een sprong maakten (9) (Ingenieur).

Hoe meer Stasi-spionnen toen, hoe slechter de economie nu

Uit onderzoek blijkt dat de Stasi-spionnen van Erich Mielke vandaag nog altijd invloed hebben. In regio’s waar vroeger veel spionnen rondsnuffelden, is de economie nu zwakker en de leegloop groter (Die Welt).

Bron: Die Welt
Bron: Die Welt
  • Rood: Aantal Stasi-medewerkers in dienst.
  • Blauw: ‘informele’ Stasi-medewerkers.
  • 17 juni 1953: arbeidersopstand in Berlijn.
  • 1961: Berlijnse Muur wordt gebouwd.

De Stasi zette ook spionnen in West-Duitsland in. Vooral in de West-Duitse extreemrechtse scene ronselde de DDR-veiligheidsdienst nieuwe medewerkers (Handelsblatt).

Duitse gameindustrie stelt weinig voor

Duitse speelgoedfabrikanten zijn wereldberoemd, maar bij computerspelletjes kunnen de Duitsers nauwelijks meekomen. Terwijl de Duitsers zelf erg fanatiek gamen (Die Welt).

De best gelezen artikelen:

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: