
Met het aangevraagde faillissement voor de Duitse dochter van Imtech is het goed mogelijk dat de opening van het Berlin nog verder moet worden uitgesteld. Imtech werkte in het vliegveld dat 1.161 dagen geleden had moeten openen aan het brandveiligheidssysteem dat tot op heden nog niet aan de praat is gekregen. Imtech is één van de grootste aannemers op het vliegveld en treuzelde al bij het aanleggen van elektriciteit, sanitair en luchtsystemen. Het falen van het bedrijf is volgens velen één van de redenen waarom Berlijn nog steeds geen nieuw vliegveld heeft.
Imtech profiteerde van Berlijnse bouwchaos
Bovendien zou Imtech de klussen in Berlijn met corruptie hebben binnengesleept. Een oud-manager is afgelopen mei als verdachte aangemerkt. Hij zou Imtech voor 60 miljoen aan extra facturen hebben laten sturen in ruil voor 150.000 euro smeergeld (FAZ). De openbaar aanklager die een onderzoek begon naar de kwestie kon zijn ogen niet geloven. “Niemand gelooft dat zoiets in moderne tijden kan gebeuren.”
Mogelijk wordt de opening van het Berlijnse vliegveld nu nog verder vertraagd.
Systematisch falen
Imtech profiteerde zelfs van de enorme chaos op het falende vliegveld van Berlijn, schreef Die Zeit twee weken geleden. De schandalen bezorgen het Nederlandse bedrijfsleven een bijzonder slechte naam in Duitsland. Volgens de krant was Imtech de parel van het Nederlandse bedrijfsleven, en kreeg nota bene in 2012 nog het koninklijke predikaat uitgereikt. Nu staat het bedrijf symbool voor systematisch falen:
- Nieuwbouw Duitse binnenlandse veiligheidsdienst in Berlijn (BND).
- Opening: minstens 4 jaar later.
- Extra kosten: minstens 600 miljoen euro
- Operatiecentrum universiteitskliniek Düsseldorf:
- Opening: minstens 5 jaar later.
- Extra kosten: minstens 80 miljoen euro
- Campus Fachhochschule Bielefeld:
- Opening: minstens 2 jaar later.
- Extra kosten: minstens 100 miljoen euro
Imtech is bij deze bouwprojecten niet hoofdverantwoordelijk voor het falen, maar wel een van de belangrijkste spelers.
Vertragingen
Het hoofdkantoor van Imtech Duitsland staat in Hamburg, daar werken 800 mensen. In totaal heeft het bedrijf 8.000 werknemers in Duitsland (Hamburger Abendblatt).
Imtech heeft in Duitsland opdrachten lopen voor zo’m miljard euro. De uitwerkingen van een faillissement in deze branche zijn meestal groot. Wanneer een aannemer zijn verplichtingen niet nakomt, mag de opdrachtgever het contract direct verscheuren en dit gebeurt in de regel ook. Dan moet een nieuwe projectontwikkelaar gezocht worden en dat levert extra vertragingen op (Die Welt).
Duitslandnieuws over Duitse megaprojecten
- Top 10 meest uit de hand gelopen projecten in Duitsland »
- Berlijns faalvliegveld had precies 1.000 dagen geleden moeten openen »
- 5 Punten bij megaprojecten waar Zwitsers pünktlicher zijn dan Duitsers »
- 7 Redenen waarom Berlijn het nieuwe vliegveld maar niet af krijgt »
- Miljoenenexplosie concertgebouw Hamburg: justitie begint onderzoek »