Ga naar inhoud

Kaaskoppen – Desiree Dibra: tussen Laptop en Lederhosen in Beieren

In Kaaskoppen delen Nederlanders hun ervaringen met zakendoen in Duitsland. Deze week Desiree Dibra uit München. Ze werkt bij een traditioneel familiebedrijf dat tegelijkertijd puur online werkt, een platform over keukens. Toevallig het nieuwe statussymbool van de Duitsers waartegen de auto het moet afleggen. Een voorbeeld dat Laptop en Lederhosen samengaan.

Kaaskoppen is de wekelijkse rubriek van Duitslandnieuws waarin ondernemende Nederlanders en Duitsers hun ervaringen over de handelsrelatie delen. We vragen hoe zij hun weg vinden over de grens.

Deze week Desiree Dibra uit München, verantwoordelijk voor de Nederlandse tak van KüchenAtlas.de. Een website die helpt bij het uitzoeken van een keuken en klanten doorverwijst naar fabrikanten. Een mooie aanleiding om eens te praten over de keuken, die de auto heeft verdrongen als het belangrijkste statussymbool van de Duitsers.

Hoe ben je in Duitsland terechtgekomen?

In 1991 bracht de liefde me op jonge leeftijd al naar Beieren. Mijn kinderen zijn hier geboren en gaan hier naar school.

Dat moet best een overgang zijn geweest.

Ja, München is natuurlijk heel anders dan Utrecht. Maar ik kon me vrij makkelijk aanpassen. Ik kom hier wel eens Nederlandse stellen tegen die hier puur zitten vanwege hun werkgever. Dan ben ik wel eens verbaasd over hun klachten over ‘de stijve Duitsers’, of dat alles in Nederland alles beter is. Een beetje geringschattend doen ze zelfs. Mijn ervaring is dat je er zeker tussen kunt komen, als je maar je best doet.

Is dat nog steeds zo, die ‘stijve Duitsers’?

De meeste Duitsers zijn echt een stuk opener geworden. München is ook gezelliger en rijker geworden op cultureel gebied. Je vindt hier nu meer terrasjes bijvoorbeeld, vroeger stonden de stoelen in rijen opgesteld en zat je allemaal met je gezicht naar de straat. Dat is nu echt niet meer zo.

Nog een verandering, de auto heeft als statussymbool moeten plaatsmaken voor de keuken. Hoe kan dat?

Dat zie je nu ook wel in Nederland. Vroeger wilde je hier in Beieren buiten pronken met je dikke BMW en werd binnenshuis eerder vergeten. Nu komt daar meer aandacht voor. Mensen houden er van hun eigen woning mooi in te richten en halen daarvoor inspiratie van speciale websites. Daarbij zie je dat voor steeds meer mensen het bezitten van een auto minder belangrijk is als je ook met carsharing op je bestemming komt.

De keuken is dus belangrijker geworden?

Ik heb in diverse onderzoeken gelezen dat mensen weliswaar minder zelf koken omdat ze meer werken. Dat moet ook wel met die hoge huur in München. Maar als je dan thuis kookt, dan het liefst met spullen van hoogwaardige kwaliteit. Je ziet dat Duitsers daar best geld voor willen uitgeven. Het is niet zo dat mensen nu meer betalen, het is eerder een andere besteding van het geld.

Hoe ziet een ideale Duitse keuken eruit?

De Nederlandse trend met stoere betonnen keukenbladen zal je hier niet aantreffen. In Duitsland vind je twee uitersten; heel degelijk of juist erg modern.

Je werkt voor een familiebedrijf dat online bezig is, hoe zit dat?

Senior had een klassieke keukenstudio, junior had informatica gestudeerd en kwam met het idee om een site te beginnen met informatie over keukens zodat klanten zich kunnen oriënteren voordat ze iets kopen. Zo is het bedrijf veranderd naar een portaal naar andere keukenstudio’s inclusief een module waarmee je je eigen keuken kunt samenstellen. We verkopen dus zelf geen keukens, maar de keukenstudio’s betalen een abonnement om bij ons genoemd te worden. Wij zorgen ervoor dat ze goed gevonden worden in de zoekmachines. Dat doen we nu ook in Nederland en Spanje.

In Duitsland vormen familiebedrijven de ruggengraat van de economie. Hoe komt dat?

Zeker in Beieren spelen traditionele waarden als de familie een hele grote rol, en dus vinden mensen het belangrijk om het bedrijf door te geven. Onderschat daarbij ook het geloof niet, dat is veel duidelijker aanwezig dan in Nederland.

Hoe is het om in een familiebedrijf te werken?

Je draait als het ware mee in een familie, je hoort erbij. Dat is mooi, ook al krijg je daardoor soms ook interne strubbelingen mee. We spreken elkaar hier wel aan met je en jij, maar het is alsnog hiërarchischer dan in Nederland.

Weißwurstfrühstück met mosterd en Brezeln. Foto: QSC AG (Flickr, CC)
Weißwurstfrühstück met mosterd en een Brezel. Foto: QSC AG (Flickr, CC)

 

Een tijd geleden hebben we als medewerkers om meer overleg gevraagd, zodat we beter van elkaar weten wat we doen. Dat is heel positief opgepakt en nu doen we maandelijks een echte Beierse Weißwurstfrüstück. Om 11.00 uur worst met mosterd en Brezeln. Er staat nog net geen bier op tafel, een gezellige maar nuttige bijeenkomst.

Waar moet je als Nederlander rekening mee houden als je in Beieren zaken gaat doen?

In veel clichés schuilt ergens wel een kern van waarheid. Dus houd rekening met regeltjes, stapels formulieren voordat je iets geregeld krijgt. En veel procedures lopen wat officiëler dan in Nederland waar je veel dingen tijdens een kopje koffie kunt regelen. Waar een Nederlander vaak eerst joviaal doet om vervolgens zaken te kunnen doen, gaat het hier meestal andersom. In Beieren gaan er deuren voor je open als men waardering heeft voor je kennis. Daarna komt de jovialiteit.

In Beieren gaan tradities en tech samen, ook wel Laptop und Lederhosen genoemd. Een goede combinatie?

Dat zie je terug in de liefde voor auto’s hier. Ik moest vroeger hier uitleggen dat mijn vader die een goede baan had in een Opel reed. Je gaat toch niet in een auto van een vertegenwoordiger rijden? Bij een zekere positie horen bepaalde attributen en statussymbolen, zelfs het merk van je pen is belangrijk. Zo erg is het nu misschien niet meer en München is alweer losser dan de rest van Beieren. Je kunt wel stellen dat mensen hier hoge eisen stellen aan de kwaliteit, ik denk dat daar ook veel innovatie vandaan komt.

Wat ben je van Beieren gaan waarderen?

Er gaat toch niets boven om gezellig met vrienden in een Biergarten te zitten, dat is echt geniaal. München is mooi groen en ook een erg schone stad en omgeven van prachtige natuur.

Eerdere afleveringen van Kaaskoppen

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar foto