Ga naar inhoud

Krantenkiosk: Bosch en TomTom gaan samenwerken en windparken op zee doen het beter dan verwacht

Elke morgen snelt Duitslandnieuws de koppen uit de Duitse media. Een selectie van onderwerpen uit politiek en economie. Vandaag: zijn arrogante Duitse werkgevers zelf de oorzaak van tekort vakkrachten? De top 10 van rijkste Duitse families, windparken op zee doen het goed en de Chinezen komen naar Berlijn en kopen de mooiste huizen.

Einen wunderschönen guten Morgen!

Berlijnse makelaars ontdekken de Chinezen

Ook wel eens gedroomd van een eigen Berlijns stulpje? Iets voor in de weekenden en de vakanties als Wahlberliner. Nou, dan is het nog maar de vraag of de service van uw makelaar een beetje te doen is. Door de niet aflatende vraag de afgelopen 15 jaar hebben de makelaars in de populaire buurten de kopers voor het uitkiezen. Toch lijken ze voor één doelgroep graag wat meer hun best te doen. Want de Chinezen, Arabieren en Russen hebben nu ook het topsegment van Berlijn ontdekt. En dan is niets te gek, schrijft Die Welt.

Bosch en TomTom?

Gaat het Nederlandse TomTom een strategische samenwerking aan met Bosch? De toeleverancier van de Duitse autoindustrie is blijkbaar geïnspireerd geraakt door de mogelijke deal van Duitse autofabrikanten met kaartenmaker Nokia HERE. Doel is om ervaringen te verzamelen als er ooit zelfrijdende auto’s de weg opgaan. Die Welt heeft Jan Maarten de Vries van TomTom gesproken:”eind 2015 leveren we de kaarten van alle Duitse wegen waar auto’s overheen rijden.” Daarna volgt een samenwerking in Noord-Europa en Amerika.

 ‘Dansverbod’ op zon- en feestdagen uit de wet in Baden-Württemberg

Als een overblijfsel uit andere tijden haalt het ‘dansverbod’ op zon- en feestdagen regelmatig de kranten. Feitelijk een oproep de rustdag te respecteren, zorgt de benaming ‘dansverbod’ natuurlijk voor hilariteit vanwege zijn ouderwetse benaming. De regering van Groenen en Sociaal-democraten in het zuidelijke Baden-Württemberg willen de wet wijzigen en het aantal rustdagen flink inperken.

 Windparken op zee leveren meer stroom dan verwacht

De windparken op zee doen het beter dan verwacht. Het aantal kan daarom worden uitgebreid en loopt daarmee voor op het schema van de landelijke regering in het kader van de Energiewende, schrijft Wirtschaftswoche. Succesnummers waar de wind lekker doorheen blaast zijn Alpha Ventus in de Noordzee en Baltic 1 in de Oostzee.

 Top10 rijkste Duitse families

We zijn dol op jaarlijkse lijstjes. Niet leukers dan je te vergapen aan de rijkdom van de meestal nogal kleurrijke Duitse miljardairsfamilies. Hier is de top10 opgetekend door Wirtschaftswoche. Die zoals bekend daarna telefoontjes van woedende advocaten mag verwelkomen.

 Is er werkelijk een tekort aan vakkrachten in Duitsland?

Of presenteren Duitse bedrijven zich niet als aantrekkelijk genoeg op de arbeidsmarkt. Martin Gaedt, de auteur van het boek  YOUCONNECT, meent van wel. In Wirtschaftwoche zegt hij:”Ondernemingen bieden geen scholing aan, zijn arrogant in sollicitatieprocedures of hebben niet geleerd zichzelf via social media te verkopen als aantrekkelijke werkgever.’

 

De best gelezen artikelen:

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: