Ga naar inhoud

Nederlandse grensregio profiteert niet van Duitse miljarden voor infrastructuur

De Duitse minister van Verkeer Alexander Dobrindt (CSU) gaat de komende jaren miljarden investeren in het verbeteren van het wegennetwerk. Ook worden bruggen hersteld. Maar de grensgebieden met Nederland lijken nauwelijks te profiteren van de investeringen, zegt Derk Marseille dinsdagmorgen bij BNR Nieuwsradio.

“Nu het stof van de plannen is neer komen dwarrelen na de presentatie en wordt gekeken waar het geld nou precies naar toe gaat, kun je zeggen dat het toch opvallend is dat deze minister een groot deel van zijn geld in het zuiden van Duitsland investeert. In de aanleg van nieuwe wegen en dus niet in het herstel van wegen, bijvoorbeeld de wegen tussen Nederland en Duitsland die zo cruciaal zijn”, vertelt Marseille.

Andere critici wijzen erop dat de miljarden te veel voor nieuwe projecten worden gebruikt, en te weinig voor het opknappen van het huidige wegennet.

Berlijnse blik’

De discussie over de Duitse tolplannen speelt ook een rol bij de besluitvorming, beaamt Marseille. “Het budget voor herstel van de wegen gaat steeds meer gecentraliseerd worden. Ook met de tol voor personenwagens die eraan zit te komen – we weten nog niet precies wanneer, want het is uitgesteld tot 2017 – wordt met een Berlijnse blik naar het verdelen van het geld gekeken.”

Verkeersminister Alexander Dobrindt (CSU).

“Dat is historisch gezien altijd in het nadeel geweest van Nederland, omdat de grensstreek zo’n 600 of 700 kilometer verderop ligt en het daarom veel moeilijker is om die belangen onder de aandacht te krijgen.”

Rotterdamse lobby kreeg het niet voor elkaar

De haven van Rotterdam heeft in Berlijn twee fulltime lobbyisten gestationeerd, weet Marseille. “Zij hebben dus ook niet voor elkaar weten te krijgen dat een aantal zeer belangrijke snelwegen tussen bijvoorbeeld Limburg en Gelderland en Nordrhein-Westfalen opgeknapt gaat worden. Als je er wel eens overheen rijdt en je ziet de gaten in de weg, dan snapt iedereen dat daar iets aan moet gebeuren. Maar voorlopig lijkt dat dus niet het geval.”

Duitslandnieuws over het tolvignet

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoDerk Marseille (1980) legde samen met Bertus Bouwman en Roy van Veen het fundament voor Duitslandnieuws.nl. Sinds 2005 actief bij BNR Nieuwsradio is dit zijn eerste eigen onderneming. Derk doet de eindredactie, de podcast en werkt creatieve concepten uit in samenwerking met externe partijen. Daarnaast is Derk veelvuldig actief als dagvoorzitter en moderator op internationale events. In het Engels, Duits en uiteraard het Nederlands.