
“Nu het stof van de plannen is neer komen dwarrelen na de presentatie en wordt gekeken waar het geld nou precies naar toe gaat, kun je zeggen dat het toch opvallend is dat deze minister een groot deel van zijn geld in het zuiden van Duitsland investeert. In de aanleg van nieuwe wegen en dus niet in het herstel van wegen, bijvoorbeeld de wegen tussen Nederland en Duitsland die zo cruciaal zijn”, vertelt Marseille.
Andere critici wijzen erop dat de miljarden te veel voor nieuwe projecten worden gebruikt, en te weinig voor het opknappen van het huidige wegennet.
Berlijnse blik’
De discussie over de Duitse tolplannen speelt ook een rol bij de besluitvorming, beaamt Marseille. “Het budget voor herstel van de wegen gaat steeds meer gecentraliseerd worden. Ook met de tol voor personenwagens die eraan zit te komen – we weten nog niet precies wanneer, want het is uitgesteld tot 2017 – wordt met een Berlijnse blik naar het verdelen van het geld gekeken.”
Verkeersminister Alexander Dobrindt (CSU).
“Dat is historisch gezien altijd in het nadeel geweest van Nederland, omdat de grensstreek zo’n 600 of 700 kilometer verderop ligt en het daarom veel moeilijker is om die belangen onder de aandacht te krijgen.”
Rotterdamse lobby kreeg het niet voor elkaar
De haven van Rotterdam heeft in Berlijn twee fulltime lobbyisten gestationeerd, weet Marseille. “Zij hebben dus ook niet voor elkaar weten te krijgen dat een aantal zeer belangrijke snelwegen tussen bijvoorbeeld Limburg en Gelderland en Nordrhein-Westfalen opgeknapt gaat worden. Als je er wel eens overheen rijdt en je ziet de gaten in de weg, dan snapt iedereen dat daar iets aan moet gebeuren. Maar voorlopig lijkt dat dus niet het geval.”
Duitslandnieuws over het tolvignet
- Tolvignet tot zeker 2017 uitgesteld door EU-proces »
- Duitse verkeersminister: ‘Brussel mag zich niet bemoeien met ons tolvignet’ »
- Duitsland krijgt een tolvignet die weinig oplevert »
- De 15 belangrijkste vragen over het Duitse tolvignet »
- Duitsland stak decennialang geld in megalomane projecten in plaats van onderhoud infrastructuur »