Ga naar inhoud

Krantenkiosk: Beieren krijgt het meest, Nederlandse glasvezel en de grens gaat dicht

Elke morgen snelt Duitslandnieuws de koppen uit de Duitse media. Een selectie van onderwerpen uit politiek en economie. Vandaag: Op veel plekken in Duitsland is nauwelijks goed internet aangelegd. Naar Nederlands voorbeeld wil de Amerikaanse durfkapitalist KKR nu een poging wagen en doet dit mede door een groter belang te kopen in exploitant Reggeborgh uit Rijssen.

Einen wunderschönen guten Morgen!

Beieren krijgt het meeste geld voor wegenbouw

In de Krantenkiosk van gisteren was al te lezen dat verkeersminister Dobrindt miljarden extra wil uittrekken voor het renoveren van kapotte Autobahnen, bruggen en spoorwegen. Critici zeggen vinden dat het geld teveel naar nieuwe projecten gaat in plaats van het oplappen van bestaande wegen en bovendien krijgt Dobrindts eigen deelstaat Beieren het meest (N-TV).

Aan de andere kant van het land in Nedersaksen, wil de gemeente Wielen (bij Hardenberg) een grensweg met Nederland sluiten. Het ontbreekt volgens het gemeentebestuur aan 45.000 euro om de weg in stand te houden (Die Welt).

Dobrindt krijgt ook kritiek van Grünen-co-fractieleider Anton Hofreiter. De eveneens uit Beieren afkomstige politicus vindt de plannen van de minister maar een PR-stunt die moet afleiden van ‘het tolvignetdebacle’ (Süddeutsche Zeitung).

Snel internet in Duitsland naar Nederlands voorbeeld

Reggeborgh, de investeringsmaatschappij van de familie Wessels, verkoopt zijn meerderheidsbelang in Deutsche Glasfaser aan investeerder KKR. De Amerikaanse durfinvesteerder (bekend van deal met Vendex, onder andere HEMA, Bijenkorf en V&D. Nu Maxeda en Gansewinkel) gaat 450 miljoen euro steken in het uitbreiden van glasvezelinternet in Duitsland in landelijk gebied. En dat moet gebeuren naar Nederlands voorbeeld. Want Deutsche Telekom is het tot nog toe niet gelukt om snel internet kostendekkend aan te leggen op het platteland (Handelsblatt).

Unilever boos over prijzenoorlog Duitse discounters

In de prijzenoorlog tussen de Duitse discounters Aldi en Lidl gaat het hard tegen hard, en daar heeft Nederlands-Britse Unilever last van. Duitsland-chef Gritzuhn vindt dat de waarde van grote merken wordt vernietigd (Handelsblatt).

Hitler wilde bruin worden

Een van de meest bekende megalomane projecten van Adolf Hitler is het Kraft-Durch-Freude vakantieoord Prora op het eiland Rügen in de Oostzee. Die bekendheid komt vooral doordat het gebouw er daadwerkelijk is neergezet, al is het nooit afgekomen. Het idee voor het massatoerisme met 20.000 badgasten die bruin konden bakken stamt van de nazileider zelf (Spiegel Online).

De best gelezen artikelen:

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: