Ga naar inhoud

Grafiek: Meerderheid Duitsers wil invoering helmplicht voor fietsers

De meeste Duitsers zijn voor het invoeren van een helmplicht voor fietsers. Dat blijkt uit een enquête van YouGov gehouden onder meer dan tweeduizend mensen. Helemaal naar het kolfje van het Duitse verkeersministerie dat met Darth Vader in de hand pleit voor het dragen van een helm. En dat terwijl uit onderzoek blijkt dat hoofdbescherming de zaak niet per se veiliger maakt.

Verreweg de meeste voorstanders (88%) vinden dat de plicht vooral voor kinderen moet gelden, voor 48% is het voor iedereen onder de 18 jaar nodig.

Meerderheid voor een verplichting

Bijna de helft van de ondervraagden draagt zelf nooit een helm, 11% slechts heel soms. Ook 11% gaat consequent nooit zonder hoofdbescherming de weg op.

Infografik: Deutsche für Helmpflicht auf dem Fahrrad - tragen aber selbst selten einen Helm | Statista

Booswicht pleit voor helm

De helm ontlokt ettelijke discussies in Duitsland. Zo maakten activisten zich vrolijk over een campagne van het Duitse ministerie van Verkeer waarbij Star Wars-booswicht Darth Vader pleit voor het dragen van een helm met de ludieke hashtag ‘BesserObenOhne‘, een schalkse knipoog naar de Duitse term voor ’topless’. Het bracht deze fietsers er afgelopen mei ertoe om dan maar helemaal uit de kleren te gaan. Gelukkig waren er beschermende middelen voorhanden.

Medeschuldig bij ongeval zonder helm?

Maar natuurlijk kent de helmdiscussie in Duitsland ook een meer serieuze en juridische kans. Ben je als fietser medeschuldig aan hoofdletsel bij een ongeval als je geen helm draagt? Nee, oordeelde de rechter vorig jaar. Een opluchting voor fietsend Duitsland. De fietshelmenfabrikanten waren minder blij, want bij een ‘ja’ hadden veel Duitse fietsers zich indirect verplicht gevoeld een helm te dragen.

Uit een Brits onderzoek blijkt verder dat andere verkeersdeelnemers onbewust minder rekening houden bij helmdragers en dat zo een helm dragen misschien juist gevaarlijker kan zijn. Want, die Nederlanders die massaal geen helm dragen zijn toch ook niet op hun hoofd gevallen?

Dieser Radler ist ja geschützt, da braucht man keine Rücksicht zu nehmen. In den USA tragen 38 Prozent der Radler einen Helm, in den Niederlanden 0,1 Prozent. Trotzdem werden in den USA auf der gleichen Distanz zehnmal so viele getötet wie in den Niederlanden, wo das Fahrrad das nationale Fortbewegungsmittel Nummer eins ist.

Blijven oefenen

Maar de Nederlanders hebben in vergelijking met andere landen met z’n allen veel geoefend en zich zo bekwaamd in het blijven zitten op de fiets. Bovendien is de rest van het verkeer goed voorbereid op eventuele fietsfratsen, dat er relatief weinig mis gaat, blijkt uit dit OESO-onderzoek.

Grafieken op Duitslandnieuws

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar foto