Ga naar inhoud

Krantenkiosk: Griekenland verdeelt, Duitsland kan stroom vluchtelingen niet aan en AfD halveert bijna

Krantenkiosk: Elke morgen snelt Duitslandnieuws de koppen uit de Duitse media. Een selectie van onderwerpen uit politiek en economie. Vandaag: De Griekenland-crisis sleept zich voort en het levert ook barsten binnen de Duitse coalitie op. Schäuble staat voor de harde Duitse lijn, sociaaldemocraat Gabriel wil toegeeflijker zijn. Nu moet Merkel de knoop doorhakken, iets wat ze niet graag doet.

Einen wunderschönen guten Morgen!

Duits kabinet oneens over Griekenland

Duitsland stelt zich samen met een deel van de Eurogroep hard op tegen Griekenland. De hervormingsvoorstellen van Tsipras gaan hen niet ver genoeg. Als voor woensdag geen nieuwe voorstellen worden gedaan, is voor Duitsland een Grexit geen taboe meer (Süddeutsche Zeitung). Vandaag komen de ministers van Financiën weer samen en ’s avonds de regeringsleiders van alle 28 EU-landen (Die Zeit). De crisis trekt ook scheuren door het Duitse kabinet. Minister van Financiën Wolfgang Schäuble (CDU) en Sigmar Gabriel (partijleider SPD) zitten niet op één lijn, waardoor de beslissing bij Merkel op het bord komt te liggen (Der Spiegel). Voor Duitsland bleek afgelopen nacht Nederland de belangrijkste bondgenoot (Die Welt).

Duitsland kan stroom asielzoekers niet aan

Duitsland bekritiseerde Italië dat niet van alle vluchtelingen de vingerafdrukken werden afgenomen. Maar nu – een paar maanden later – lukt dat Duitsland zelf ook niet meer. Sinds begin dit jaar zijn ongeveer 45.000 illegale vluchtelingen niet geregistreerd, meldt de politievakbond (Süddeutsche Zeitung).

BMW verkoopt beter in China dan Mercedes

Daimler is gezakt naar de tweede plaats achter BMW met de verkoop van auto’s in China. Alle Duitse autofabrikanten hebben het moeilijk in Azië (Der Tagesspiegel).

AfD halveert bijna in de peilingen

Zo slecht stond de AfD er lange tijd niet voor. Na de roerige partijdagen van vorig weekend en het opstappen van partijleider Bernd Lucke daalde de partij in de peilingen van 5 naar ongeveer 3% (Der Tagesspiegel). De ‘AfD-afvalligen’ zouden bezig zijn met het oprichten van een nieuwe partij, onduidelijk is of Lucke daaraan meedoet (FAZ).

Deutsche Bahn wil flink reorganiseren

De stakingen bij de spoorwegen zijn amper voorbij, of er kan een nieuwe roerige periode aanbreken bij Deutsche Bahn. Een flinke reorganisatie is nodig nu het concern door de concurrentie van langeafstandsbussen en verliezen bij het goederenvervoer in de problemen komt. Er moet bezuinigd en hervormd worden, vindt topman Rüdiger Grube. Hij wil eerst in het management snijden (Der Tagesspiegel).

De best gelezen artikelen:

 

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: