Ga naar inhoud

Krantenkiosk: Overleeft automotive, Berlijn groeit harder en Bernd Lucke weg bij AfD

Krantenkiosk: Elke morgen snelt Duitslandnieuws de koppen uit de Duitse media. Een selectie van onderwerpen uit politiek en economie. Vandaag: De kostendruk op toeleveranciers van de Duitse autoindustrie neemt toe, terwijl de Europese markt nauwelijks groeit. De vraag is of de automotive op deze manier kan overleven in Europa. Veel toeleveranciers komen uit Nederland.

Einen wunderschönen guten Morgen!

Overleeft automotive in Duitsland?

Voor toeleveranciers voor de auto-industrie blijft de Duitse markt lastig. De kostendruk stijgt, terwijl er geen groei wordt verwacht. Voor steeds meer bedrijven is het de vraag of ze het overleven (Handelsblatt).

Berlijn groeit sneller dan verwacht

Niet zo lang geleden werd gedacht dat Berlijn rap naar de 5 miljoen inwoners zou groeien. Dat viel flink tegen, want er kwamen weliswaar veel nieuwe Berlijners, evenveel trokken er weg zodat het niet verder dan 3,5 miljoen kwam. Nu lijkt het inwoneraantal wel flink toe te nemen. De reële ontwikkeling groeit harder dan de prognoses hadden verwacht (Berliner Morgenpost).

Oud-partijleider Bernd Lucke verlaat AfD

Hij was mede-oprichter en tot afgelopen zondag partijleider. Nu levert professor economie Bernd Lucke zijn partijlidmaatschap van de AfD in. Nadat hij werd uitgejouwd en weggestemd zeiden al meer dan 500 partijgenoten uit de gematigde vleugel hun lidmaatschap op (WirschaftsWoche). Volgens Lucke is de partij met de nieuwe leider Frauke Petry ‘in verkeerde handen gevallen’ (Süddeutsche Zeitung). Petry roept nu leden op om vooral te blijven (Spiegel Online).

Duitsland wil voor 2040 af van kolen

De Duitse minister van Milieu Barbara Hendricks (SPD) gaat er vanuit dat Duitsland het voor 2040 tot 2045 zonder energie uit kolen kan doen (N-TV).

Pinnen bij andere bank wordt duurder

Als je in Duitsland pint bij een ‘vreemde’ bank, dan kost dat voor de Duitse klanten van de Sparkassen en Volksbanken van 1,95 tot 4,50 euro extra per transactie.  Nu willen ook Deutsche Bank, Postbank, HypoVereinsbank en Commerzbank de transactie bijna net zo duur maken. Met een Nederlands pasje ontspring je in de meeste gevallen de dans (Focus Online).

Recordwinst voor koptelefoonfabrikant Sennheiser

Goed nieuws voor Sennheiser: de fabrikant van koptelefoons en microfoons uit Nedersaksen boekt records bij omzet en winst over het jaar 2014 (WirtschaftsWoche).

Amerikanen luisterden Kohl al af

de Amerikaanse geheime dienst NSA luisterde volgens Wikileaks-documenten al sinds Helmut Kohl af (Süddeutsche Zeitung). 

De best gelezen artikelen:

 

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: