Ga naar inhoud

Peter Terium wil Duitse energiereus RWE flink laten afslanken

Topman Peter Terium wil energiereus RWE laten afslanken om sneller op marktveranderingen te kunnen reageren. Daarvoor roept hij de raad van commissarissen bijeen in een buitengewone vergadering op 10 augustus, meldt een ingewijde maandag aan Duitse media. De Nederlander kan rekenen op een flinke weerstand voor zijn plannen.

Het verdienmodel voor de Duitse energiereus RWE – moeder van het Nederlandse Essent – staat zwaar onder druk door de Energiewende. Nu kerncentrales de komende jaren sluiten en ook energie uit kolen op steeds meer kritiek kan rekenen, moet het concern uit Essen een list verzinnen om te overleven.

Eigenlijk hadden de toezichthouders pas komende week zich willen bezighouden met de toekomst van het in zwaar weer verkerende concern. Door de vergadering op 10 augustus zal een aantal commissarissen hun vakantie moeten onderbreken. In de interne e-mail waar Handelsblatt en de Allgemeine Zeitung de hand op wisten te leggen staat dat er binnenkort een concreet voorstel ligt voor de RvC. Een projectgroep rekent als sinds maart de verschillende opties door.

Snijden in interne bureaucratie

De Nederlander Peter Terium wil volgens insiders flink snijden in de honderden dochterbedrijven om structuren te versimpelen. In de interne mail wordt enkel gesproken over een reorganisatie in Duitsland, in dat geval zou de Nederlandse dochter Essent de dans nog ontspringen. Het doel van Terium is om de ‘interne bureaucratie’ te reduceren. Vooral in Duitsland is een zeer gecompliceerd stelsel aan managementlagen gegroeid waardoor beslissingen niet snel genomen kunnen worden.

Enkele van die honderden dochters beschikken zelf over een raad van toezicht, of hebben zelf weer dochters. Er wordt nu gesproken over het samenvoegen en wegsnijden van enkele takken. Hiermee hoopt RWE kosten te besparen.

Peter Terium kan op flinke weerstand rekenen voor zijn reorganisatieplannen.

Een overweging volgens de ingewijden is dat de Deutschland AG wordt samengevoegd met de salesafdeling, samen goed voor 20.000 medewerkers. De gemeenten die 24% van de aandelen van het bedrijf in handen hebben bekijken de plannen van Terium met argusogen. Ze vrezen dat ze invloed moeten inleveren en dat het veel arbeidsplaatsen gaat kosten. Het bedrijf zelf wilde nog niet reageren op de gerichten in de Duitse media.

Tegenwind voor Terium

Het is ook nog niet bekend hoe het verder gaat met ecostroomdochter Innogy. In deze tak is de afgelopen jaren al gesneden en zou nu kunnen worden ondergebracht bij de kolencentrales. Terium kan waarschijnlijk op veel weerstand rekenen bij zijn reorganisatie. De concurrerende vakbonden Verdi en IGBCE lopen al warm in hun strijd voor het behoud van arbeidsplaatsen.

RWE gaat gebukt onder een schuldenlast van bijna 28 miljard euro. De tweede grootste energieleverancier van Duitsland hield lang vast aan kern-  en kolenenergie. De Energiewende zet nu het verdienmodel van het bedrijf uit Essen onder druk.

Duitslandnieuws over Essent

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: