
Het verdienmodel voor de Duitse energiereus RWE – moeder van het Nederlandse Essent – staat zwaar onder druk door de Energiewende. Nu kerncentrales de komende jaren sluiten en ook energie uit kolen op steeds meer kritiek kan rekenen, moet het concern uit Essen een list verzinnen om te overleven.
Eigenlijk hadden de toezichthouders pas komende week zich willen bezighouden met de toekomst van het in zwaar weer verkerende concern. Door de vergadering op 10 augustus zal een aantal commissarissen hun vakantie moeten onderbreken. In de interne e-mail waar Handelsblatt en de Allgemeine Zeitung de hand op wisten te leggen staat dat er binnenkort een concreet voorstel ligt voor de RvC. Een projectgroep rekent als sinds maart de verschillende opties door.
Snijden in interne bureaucratie
De Nederlander Peter Terium wil volgens insiders flink snijden in de honderden dochterbedrijven om structuren te versimpelen. In de interne mail wordt enkel gesproken over een reorganisatie in Duitsland, in dat geval zou de Nederlandse dochter Essent de dans nog ontspringen. Het doel van Terium is om de ‘interne bureaucratie’ te reduceren. Vooral in Duitsland is een zeer gecompliceerd stelsel aan managementlagen gegroeid waardoor beslissingen niet snel genomen kunnen worden.
Enkele van die honderden dochters beschikken zelf over een raad van toezicht, of hebben zelf weer dochters. Er wordt nu gesproken over het samenvoegen en wegsnijden van enkele takken. Hiermee hoopt RWE kosten te besparen.
Peter Terium kan op flinke weerstand rekenen voor zijn reorganisatieplannen.
Een overweging volgens de ingewijden is dat de Deutschland AG wordt samengevoegd met de salesafdeling, samen goed voor 20.000 medewerkers. De gemeenten die 24% van de aandelen van het bedrijf in handen hebben bekijken de plannen van Terium met argusogen. Ze vrezen dat ze invloed moeten inleveren en dat het veel arbeidsplaatsen gaat kosten. Het bedrijf zelf wilde nog niet reageren op de gerichten in de Duitse media.
Tegenwind voor Terium
Het is ook nog niet bekend hoe het verder gaat met ecostroomdochter Innogy. In deze tak is de afgelopen jaren al gesneden en zou nu kunnen worden ondergebracht bij de kolencentrales. Terium kan waarschijnlijk op veel weerstand rekenen bij zijn reorganisatie. De concurrerende vakbonden Verdi en IGBCE lopen al warm in hun strijd voor het behoud van arbeidsplaatsen.
RWE gaat gebukt onder een schuldenlast van bijna 28 miljard euro. De tweede grootste energieleverancier van Duitsland hield lang vast aan kern- en kolenenergie. De Energiewende zet nu het verdienmodel van het bedrijf uit Essen onder druk.
Duitslandnieuws over Essent
- Noodlijdende energiereus RWE gaat kunstje afkijken bij hippe startups »
- Essent: ‘Financieel topman Arjan Blok stapt zelf op’ »
- Kolencentrale Eemshaven van Essent half jaar later aan het werk dan gepland »
- Nederlanders zetten ‘hotel op zee’ neer voor Duitse energiereus RWE »
- Energieconcern RWE bezuinigt harder dan gedacht; 6750 banen weg »