Ga naar inhoud

Boete voor bellen achter het stuur in Duitsland bijna viermaal lager

Nergens in Europa levert bellen achter het stuur zo'n hoge boete op als in Nederland. Tegelijkertijd bungelt Duitsland bijna onderaan de lijst van Europese landen waar ADAC en Statista de gegevens hebben opgevraagd, alleen in Oostenrijk kan de straf nog iets lager uitvallen. Ook voor fietsers vallen boetes in Duitsland meestal een stuk lager uit, zolang je maar niet naast elkaar fietst.

Bellen achter stuur is verboden in de meeste landen, maar het verschilt nogal hoe hoog de boete is die voor dezelfde overtreding wordt opgelegd. Nederland, Spanje en Denemarken vormen de koplopers, onderaan bungelen Zwitserland, Duitsland en Oostenrijk. De boete in Nederland is dus bijna viermaal zo hoog als in Nederland. Buurland België is niet opgenomen in de lijst, daar was de boete in vorig jaar 110 euro.

Overtreding in Nederland het duurste

Deze infographic toont de hoogte van de boetes per land voor bellen achter het stuur op basis van de ADAC-gegevens.

Infografik: So teuer wird's mit dem Handy am Steuer | Statista

Ook fietsboetes lager in Duitsland

Duitse fietsers zullen ook schrikken van de Nederlandse boetes, een aantal boetes met elkaar vergeleken. Opvallend is dat je in Nederland als fietser wel mag bellen en in Duitsland niet. Daar mag je weer niet met z’n tweeën naast elkaar fietsen.

Een greep uit een aantal boetes gebaseerd op de meest recente gegevens van de politie van Berlijn (boetes kunnen verschillen per deelstaat) en de meest recente Nederlandse boetes.

Bij het uitdelen van een boete in Duitsland wordt gekeken naar de aard van de overtreding. Was het puur een overtreding maar hinderde je er niemand mee, dan val je in de laagste categorie. Bij hinderen, in gevaar brengen tot een ongeval veroorzaken wordt de boete hoger. In deze tabel staan de laagste en de hoogste categorie.

Grafieken op Duitslandnieuws

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: