Ga naar inhoud

In Duitsland is het leven nog steeds goedkoper dan in Nederland

In Duitsland is het leven goedkoper dan in Nederland. De prijsverschillen met buurlanden als Zwitserland, Denemarken en Luxemburg zijn zelfs nog groter. Opvallend is wel dat Duitsland het prijsniveau stabiel wist te houden, en dat in Nederland de prijzen wel stegen ten opzichte van het Europees gemiddelde. In Oost- en Zuid-Europa is het gunstiger winkelen.

Ja, dat wisten we. In Duitsland is het leven goedkoper dan in Nederland. Waar je in Nederland voor je boodschappen maar liefst 10,7% duurder uit bent dan het Europees gemiddelde, is dat in Duitsland slechts 1,5%.

Duurder uit in Nederland

Iets dergelijks schreef Duitslandnieuws vorig jaar ook al op basis van de Eurostat-cijfers uit 2013. De cijfers van afgelopen jaar laten zien dat er in Duitsland niets veranderd is, maar dat in Nederland het leven duurder is geworden ten opzichte van het Europees gemiddelde. In 2013 was het nog 10,1% en nu dus 10,7%. De Duitsers wisten de 1,5% vast te houden.

Zweef met de muis over de grafiek om de exacte percentages te zien.

Voor we als Nederlanders gaan klagen over dure kaas of schoenen. In Zwitserland is boodschappen doen pas echt duur. Daar liggen de prijzen maar liefst 54,1% boven het gemiddelde en in Noorwegen (48,1%) en Denemarken (38%) zijn de prijzen ook niet mals.

In Zwitserland zijn de prijzen weliswaar hoog, maar dat zijn de lonen ook. De top 3 betalen niet met de euro, en door de ECB-politiek worden de lokale munteenheden duurder.

Keiharde concurrentie houdt prijs laag

Maar toch zijn de verschillen tussen eurolanden onderling ook fors. Kijk naar de verschillen tussen Duitsland en Frankrijk, of hoe goedkoop de landen in Zuid-Europa zijn. In Portugal kosten je inkopen al snel 19% minder dan in Duitsland. In Oost-Europa of op de Balkan is het nog gunstiger winkelen.

Dat de prijzen in Duitsland zo laag liggen heeft veel te maken met de keiharde concurrentiestrijd in de detailhandel. Zo houden discounterreuzen Aldi en Lidl de prijzen al jaren laag, wat steeds meer effect heeft in de buurlanden. En door de grote afzetmarkt in het Duitstalige gebied kunnen grote ketens de prijs vaak drukken.

Dezelfde cijfers gevat in een kaart.

Duitslandnieuws over consumptie

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: