Ga naar inhoud

Krantenkiosk: Merkel had niets met de CDU, Beieren valt EU aan en Duitse economen denken Amerikaans

Elke morgen snelt Duitslandnieuws de koppen uit de Duitse media. Een selectie van onderwerpen uit politiek en economie. Vandaag: Angela Merkel had 25 jaar geleden niets met de CDU. Toch is ze al vijftien jaar partijleider en tien jaar bondskanselier. Een journalist van de Süddeutsche Zeitung sprak met getuigen uit die tijd en analyseert hoe dit kon gebeuren.

Einen wunderschönen guten Morgen!

SPD-leider sleept ‘dataretentie’ er doorheen op partijdag

SPD-leider Sigmar Gabriel heeft zijn tegenstribbelende partij er van overtuigd om voor het verplicht opslaan van data door overheden en bedrijven te stemmen (dataretentie). Ook de CDU is voor, waarmee Duitsland de wil van Europa kan gaan uitvoeren. Het is een zeer gevoelig punt in Duitsland, waar bijzonder veel waarde aan privacy wordt gehecht. Dat de sociaaldemocraten toch voor stemden, had veel te maken met doordrammen van Gabriel (Die Welt).

Beieren valt Europa aan

De Beierse minister-president en CSU-leieder Horst Seehofer is nog altijd woedend op Brussel wegens het dwarsbomen van de tolplannen van zijn verkeersminister Dobrindt. Zijn protegé heeft volgens hem een ‘grote daad’ verricht (Handelsblatt). De minister stort zich nu op het aanleggen van breedbandinternet, maar stuit hier ook hier op flinke tegenstand van bedrijven. Dobrindt ’trekt problemen aan zoals strontvliegen op een koeienvlaai afkomen’, schrijft de krant.

Duitse economen denken steeds Amerikaanser

Uit een enquête van de Süddeutsche Zeitung blijkt dat Duitse economen steeds Amerikaanser worden dan ze wellicht zelf door hebben. Standpunten zoals die van de bekende econoom Paul Krugman zijn erg populair in Duitsland (Süddeutsche Zeitung).

Duitse en Amerikaanse geheime dienst ruziën

De samenwerking tussen de Amerikaanse geheime dienst NSA en het Duitse BND staat onder druk. De Amerikanen willen de Duitsers niet inwijden in hun onderzoeksmethoden in Duitsland (Handelsblatt).

Merkel had niets met de CDU

Inmiddels is ze al 15 jaar partijleider en later dit jaar tien jaar bondskanselier. Maar 25 jaar geleden zou Angela Merkel hebben gezegd dat ze niets met de CDU op had. Ook andere politici snapten niet wat ze bij de christendemocraten te zoeken had (Die Zeit).

Deutsche Bahn begint accelerator

Net als andere grote Duitse concerns begint de Deutsche Bahn een broedmachine voor startups. Met de accelerator hopen de spoorwegen frisse ideeën binnen te halen (Der Tagesspiegel).

Deutsche Post zoekt vrijwillige postbodes

Nu de postbodes staken blijven miljoenen brieven en pakketjes liggen. De post werft nu vrijwilligers om zondag langs de deuren te te gaan. Ze worden beloond met tegoedbonnen (Handelsblatt).

De best gelezen artikelen:

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: