Ga naar inhoud

Duitse bureaucratie: in Dresden staat dit verkeerslicht al 25 jaar op rood

De Duitse bureaucratie is berucht. Stapels paperassen, faxen, het doorworstelen van bestuurslagen om bij de juiste persoon te komen en op zijn zachtst gezegd bijzondere regeltjes. Tv-programma extra3 stuitte op een parel der Duitse bureaucratie; een verkeerslicht uit Dresden dat - omdat de wet het zo voorschrijft - al 25 jaar op rood staat. 

Het tv-programma ging op onderzoek uit en vond een ambtenaar van de stad Dresden die wel wilde uitleggen waarom het verkeerslicht nooit op groen springt.

Rood omdat het moet

Bekijk hier zijn verhaal:

Video van tv-programma extra3 op NDR.

Het verkeerslicht staat al een kwarteeuw op rood omdat het in de verkeersverordening staat opgenomen als een ‘door verkeerslichten geregeld kruispunt’. Maar bij dit bewuste verkeerslicht mag je alleen afbuigen naar rechts. Een groene pijl staat je toe om het rode licht te negeren. Een bord is volgens de ambtenaar niet afdoende, omdat er volgens de regels een verkeerslicht moet staan.

Gewoon doorrijden

Het groene en oranje lampje moeten al een kwart eeuw werkeloos toekijken hoe het rode licht zich al het werk toe-eigent. De stad kent in totaal drie verkeerslichten die permanent op rood staan, maar waar iedereen gewoon doorrijdt. De ambtenaar neemt de kwestie gelaten op. “We zijn er inmiddels aan gewend dat Dresden ook bijzondere dingen heeft.”

Meer video’s op Duitslandnieuws

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: