Ga naar inhoud

Krantenkiosk: Metro verkoopt Kaufhof, meer postbodes staken en VW verdeelt de macht

Elke morgen snelt Duitslandnieuws de koppen uit de Duitse media. Een selectie van onderwerpen uit politiek en economie. Vandaag: Nu VW-patriarch Ferdinand Piëch is verdwenen, heeft topman Martin Winterkorn de handen vrij om het autoconcern om te bouwen. Ogenschijnlijk laat hij de teugels vieren vanuit Wolfsburg, zonder dat hij daarbij zijn invloed verliest.

Einen wunderschönen guten Morgen!

Metro verkoopt Kaufhof aan Canadezen

Een flinke klapper in Duits retailland. De Canadese keten Hudson’s Bay heeft de slag om Kaufhof gewonnen. Concurrent Karstadt van René Benko trok aan het kortste einde (Handelsblatt). Moederbedrijf Metro zou met de verkoop 3 miljard euro ophalen (FAZ) (Der Tagesspiegel).

Postbodes breiden staking uit

Nog eens 300 extra postbodes in Duitsland leggen vanaf vandaag voor onbepaalde tijd het werk neer. Hierdoor maken 18.000 postbestellers voorlopig niet hun gang langs de brievenbussen, waardoor miljoenen brieven niet bezorgd worden (Süddeutsche Zeitung).

Wolfsburg laat de teugels vieren

Europa’s grootste autofabrikant gaat zich reorganiseren. Volkswagen wil de aparte automerken zoals Seat, Skoda en Audi meer zeggenschap geven en daarmee miljarden besparen (Süddeutsche Zeitung).

Beieren en Saksen willen meer grenscontroles

De extra grenscontroles rond de G7-top in Zuid-Duitsland zijn zo goed bevallen, dat Saksen en Beieren pleiten voor het veranderen van het Schengen-verdrag (Die Zeit).

Beieren tempert anti-Brusseltoon

De Beierse christendemocraten lijken in te binden met hun anti-Brusselkoers. CSU-leider Horst Seefhofer biedt EVP-fractievoorzitter Manfred Weber een plek in de partijtop. Maar dat doet Seehofer natuurlijk niet zomaar (Spiegel Online).

Oud-bondskanselier Schröder lobbyde voor Kazachstan

Niet alleen Tony Blair, ook oud-bondskanselier Gerhard Schröder liet zich samen met andere Duitse politici voor het karretje van de Kazachse dictator Nursultan Nazarbajev spannen. Voor een aanzienlijk honorarium natuurlijk (Spiegel Online).

Eindfase onderhandelingen machinisten

Het was de afgelopen weken stil rond de machinisten en de Deutsche Bahn. Maar nu naderen de loononderhandelingen de slotfase. Komen ze er uit, of komen er nieuwe stakingen? (Handelsblatt).

De best gelezen artikelen:

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: