Ga naar inhoud

Krantenkiosk: Duitsland toch voor Dijsselbloem, sluit Tönnies vrede en deelstaten eisen geld voor migranten

Elke morgen snelt Duitslandnieuws de koppen uit de Duitse media. Een selectie van onderwerpen uit politiek en economie. Vandaag: Jitse Groen van Thuisbezorgd vreest Duitsland niet. Volgens hem is de markt voor hem niet per se vijfmaal groter omdat er vijfmaal meer inwoners zijn. Lees ook waarom hij niet bang is voor het miljoenengeweld van Rocket Internet.

Einen wunderschönen guten Morgen!

Duitsland steunt toch Dijsselbloem

De Nederlandse minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem maakt veel kans om chef van de Eurogroep te blijven. De meeste eurolanden staan achter hem. Belangrijker is dat Duitsland niet meer zo de Spaanse kandidaat steunen. Bovendien waarderen Merkel en Schäuble de Nederlander zeer (FAZ).

Familieruzie vleesgigant Tönnies nadert oplossing

Het lijkt er op dat de familie Tönnies de strijdbijl gaat begraven. Oom Clemens en neef Robert vochten jaren om de macht maar lijken er nu toch uit te gaan komen. Er ligt al een compromis klaar (Handelsblatt).

Deelstaten eisen geld voor asielzoekers

De federale Duitse regering spreekt vandaag met deelstaten en gemeenten over het vluchtelingenbeleid. Tijdens de top wordt er gesproken over geld, personeel en snellere processen. Er waren de laatste tijd op verschillende plekken in Duitsland spanningen toen een aantal kleine dorpjes relatief grote aantallen asielzoekers kregen toegewezen (Der Tagesspiegel). De weggejaagde burgemeester van Tröglitz bekommert zich nu persoonlijk om de vluchtelingen (Bild).

Nieuwe voorzitter Ifo-instituut

Ifo-voorzitter Hans-Werner Sinn verlaat het economische instituut uit München waar hij sinds 1999 leiding aan gaf. Hij zette het instituut in heel Duitsland op de kaart. Zijn opvolger is Clemens Fuest die nu de baas is bij het ZEW in Mannheim (Süddeutsche Zeitung).

Amazon opent startup-centrum in Berlijn

Elke 20 uur wordt er in Berlijn weer een nieuwe startup opgericht. Daar wil nu ook internetreus Amazon van profiteren door een ontwikkelingscentrum in Mitte op te richten (Handelsblatt).

Duitse vleesindustrie vreest vegetariërs niet

In de schappen van de supermarkt duiken steeds meer vegetarische producten op. Maar dat deert de vleesindustrie niet die zelfs meer klanten verwelkomen (Handelsblatt).

Jitse Groen van Thuisbezorgd niet bang voor geweld Rocket Internet

Jitse Groen van Thuisbezorgd zegt Duitsland aan te kunnen: “In andere landen moeten we wel meer aan de bak: in Duitsland, Polen en Oostenrijk is meer concurrentie, maar we doen het er goed. Het grote verschil met Nederland: in Duitsland is veel meer geld te verdienen.” Toch is Duitsland, met vijf maal zoveel inwoners, niet ook vijf keer zo groot als markt. “Onze dienst werkt alleen in stedelijke gebieden. Nederland is relatief heel erg verstedelijkt: we hebben 32 steden met meer dan 100.000 inwoners, Duitsland heeft er 71, dus niet 5 keer zo veel.” (Sprout).

De best gelezen artikelen:

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: