Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Carsten Brzeski: Mutti-fenomeen wordt nachtmerrie voor CDU - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Carsten Brzeski: Mutti-fenomeen wordt nachtmerrie voor CDU

De CDU is Merkel, en Merkel is de CDU, schrijft econoom Carsten Brzeski. Gevaarlijk volgens hem, want wat komt er na het tijdperk Merkel? De partij heeft geen aansluiting bij de grote moderne steden en verdwijnt de laatste jaren uit de gemeenteraden van de grote steden. Ondanks of juist door de onaantastbare populariteit van Merkel is de partij inhoudelijk geïmplodeerd.

Het was hèt plaatje van de G7-top in Duitsland. Angela Merkel in de bergen op de groene alpenweide met gespreide armen voor Barack Obama die ontspannen op een bank zit, of bijna hangt. Bijna een idyllisch tafereeltje uit ‘The Sound of Music’. Angela Merkel als de hartverwarmende Maria van de internationale en Duitse politiek. Een Maria echter die vooral opleeft op het platteland en in de bergen, maar niet in de stad.

In de schaduw van de G7 en Griekenland was er afgelopen weekend in Dresden een kleine, voor buitenlanders en financiële markten op het eerste gezicht tamelijk onbelangrijke burgemeestersverkiezing. In de hoofdstad van de conservatieve deelstaat Saksen leed de kandidaat van Merkels CDU een pijnlijke nederlaag. Hij haalde slechts 15 procent van de stemmen.

CDU verdwijnt uit de stad

Maar wat kan het de koningin van Europa, de sirtaki dansend voor de Amerikaanse president, nog schelen wat er in een Duitse stad van 500.000 inwoners gebeurt? De nederlaag in Dresden markeert het dieptepunt van een lange, treurige trend. In geen enkele grote Duitse stad zit er nog een partijlid van Merkel aan het stuur. In 2005, aan het begin van haar kanselierschap, zat de CDU nog in 7 van de grootste 15 Duitse steden stevig in het zadel.

Deze foto van Merkel en Obama ging afgelopen weekend de wereld over.

Ondanks enkele inhoudelijke veranderingen onder het leiderschap van Merkel lukt het de CDU niet aansluiting te krijgen bij de moderne grote steden. Het familiebeeld is weliswaar iets liberaler geworden, maar het blijft nog te conservatief, te veel ruikend naar mottenballen.

CDU onherkenbaar in de stad

Er ontbreekt een typische CDU-stempel op het urbane leven. Een echt alternatief voor de fietspad- en patchwork-familie-politiek van andere partijen heeft de CDU niet. Op het stedelijke niveau wordt zo het grootste probleem van de Duitse christendemocraten duidelijk: in het tiende jaar van bondskanselier Merkel is de partij inhoudelijk geïmplodeerd, met weinig geprofileerde mensen. De partij is Merkel, en Merkel is de partij.

Het fenomeen Mutti kan voor de CDU nog een nachtmerrie worden. Op een einde van het Merkel-tijdperk is de partij niet voorbereid. En met de steeds toenemende urbanisering in Duitsland zal ook de invloed van het platteland, waar de CDU nog sterk staat, op de nationale politiek steeds kleiner worden.

Het gat na Merkel

Voor Angela daarentegen maakt dat alles niets meer uit. Zolang haar populariteit bij de Duitsers zo hoog blijft, is zij het laatste houvast voor haar partij. De machtsgarantie. Bij elke nederlaag op regionaal of stedelijk niveau zal haar macht eerder toenemen dan afnemen. Want er is geen alternatief. Zo krijgt Merkel volgens mij ook later nog een nieuw reddingspakket voor Griekenland door het Duitse parlement.

Merkel en Obama waren niet alleen.

Internationaal zal Merkel verder de toon aangeven en elke berg beklimmen. Haar eigen partij wacht evenwel geen hemelse muziek maar rollende donder zodra Angela uitbarst in de klassieker ‘So long, farewell’.

Carsten Brzeski, chef Volkswirt, ING-DiBa Frankfurt

Deze column verscheen in de Vlaamse krant De Tijd

Columns van Carsten Brzeski op Duitslandnieuws:

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: