Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Eigenzinnige vader van de Playmobil-poppetjes overleden - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Eigenzinnige vader van de Playmobil-poppetjes overleden

Playmobil-bedenker Horst Brandstätter is overleden. De Duitse ondernemer wist in 1974 door te breken met de plastic poppetjes. De 81-jarige voerde tot op het laatst de regie binnen het bedrijf samen met twee directeuren. Hij vond de poppetjes uit gedwongen door de oliecrisis. In tegenstelling tot veel concurrenten hield hij de productie binnen Duitsland.

Playmobil-bedenker Horst Brandstätter is afgelopen woensdag na een korte hevige ziekte op 81-jarige leeftijd overleden, zo meldt het bedrijf Geobra-Brandstätter uit het Beierse Zirndorf bij Neurenberg maandagmorgen. Brandstätter was eigenaar van het bedrijf.

Hij brak in 1974 door met de speelgoedpoppetjes van plastic en bemoeide zich tot op het laatst met het management.

Dankzij de oliecrisis

Brandstätter was een ondernemer van de oude stempel, schrijft persbureau dpa. Hij liep rond op kunststof sandalen, droeg vaak een blauwe pullover over zijn overhemd. Hij trok zich weinig aan van de laatste mode. Hij gold als eigenzinnig en een beetje narrig. Maar hij had een goede neus voor wat zijn jonge klanten wilden hebben. Hij was altijd bezorgd om het wel en wee van zijn bedrijf en de meer dan 4.000 medewerkers.

Het lukte Brandstätter om de productie van Playmobil in Duitsland te houden.

Playmobils succes is legendarisch. Begin jaren ’70 ontwierp hij samen mijn zijn ontwikkelaar Hans Beck het succesvolste Duitse naoorlogse speelgoed. Hij werd ertoe gedwongen, zei hij later. Omdat de oliecrisis het bedrijf dat al 40 jaar plastic verwerkte dreigde te ruïneren.

Binnen de familie en Beieren

Met de onverwoestbare poppetjes schiepen de beide mannen een inkomstenbron die bestand was tegen conjuncturele schommelingen. Het lukte Brandstätter wat zijn meeste concurrenten hem niet nadeden: de productie bleef in Duitsland en het bedrijf is nog steeds in het bezit van de familie.

Magazine Forbes schatte zijn vermogen in 2014 op ongeveer 1,3 miljard dollar, waarmee hij op nummer 1316 werd op de lijst van rijkste mensen ter wereld.

Playmobil is de grootste speelgoedfabrikant van Duitsland, met een omzet van 595 miljoen euro in 2014. Brandstätter heeft zijn firma ondergebracht in een stichting, die na zijn dood de leiding zal overnemen. In totaal zijn er al meer dan 2,8 miljard Playmobil-poppetjes gemaakt.

Duitslandnieuws over Duitse ondernemers

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: